Orban: Sklopili smo "važan i veoma povoljan" sporazum sa NATO-om, Mađarska neće učestvovati u misiji podrške Ukrajini!

14.06.2024

11:10

0

Kada je reč o nedavno održanim izborima za Evropski parlament, premijer Mađarske smatra da bi desnica mogla da postane druga najveća grupa u Evropskom parlamentu

Orban: Sklopili smo "važan i veoma povoljan" sporazum sa NATO-om, Mađarska neće učestvovati u misiji podrške Ukrajini!
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, File

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je Budimpešta sklopila "važan i veoma povoljan" sporazum sa NATO-om, prema kojem ta zemlja neće učestvovati u misiji podrške Ukrajini, koja se odnosi na obuku ukrajinskih vojnika.

On je rekao da unutar NATO-a postoji razlika u mišljenjima, pri čemu 31 zemlja članica "želi da poraze Ruse", a podržavaju Ukrajinu verujući da je rešenje na bojnom polju, prenosi MTI.

Orban je dodao da je stav Mađarske da je takav pristup pogrešan i da, umesto podrške bilo kojoj strani, treba ih naterati da potpišu momentalni prekid vatre. Mađarska spada među ''prihvaćene, cenjene, lojalne i kooperativne, veoma kooperativne zemlje" u NATO-u, a Budimpešta ispunjava svoje obaveze prema Alijansi, istakao je Orban.

Orban je 12. juna, posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Budimpešti, rekao da ta zemlja neće blokirati odluke NATO-a koje se odnose na misiju podrške Ukrajini, ali i da sve vojne akcije van teritorije Severnoatlantske alijanse mogu biti samo dobrovoljne.

Kada je reč o nedavno održanim izborima za Evropski parlament, premijer Mađarske smatra da bi desnica mogla da postane druga najveća grupa u Evropskom parlamentu ako se francuski i italijanski desničarski lideri dogovore, a njegova partija Fides im se pridruži, prenosi Rojters.

Orban je rekao da bi Marin Le Pen, čija je stranka pobedila na izborima za EP u Francuskoj, i Đorđa Meloni, lider desnog krila u Italiji, trebalo da se dogovore.

- Ako njih dve mogu da postignu dogovor i Fides im se pridruži, mogli bismo da oformimo drugu najveću grupu u Evropskom parlamentu. A neke stranke bi mogle da se prebace iz Evropske narodne partije i onda bi desnica lako mogla da ima najveću poslaničku grupu u roku od pola godine - dodao je Orban.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike