Sestra severnokorejskog lidera vuče sve konce u zemlji? Kim Jo Džong je moćnija nego što deluje, zato je brat drži blizu

13.06.2024

09:13

0

U novoj knjizi o vođama istočnoazijske izolovane države otkriveni su brojni detalji o najmoćnojoj ženi Pjongjanga

Sestra severnokorejskog lidera vuče sve konce u zemlji? Kim Jo Džong je moćnija nego što deluje, zato je brat drži blizu
Copyright Profimedia

Za sestru severnokorejskog lidera Kim Džong Una kaže se da vuče konce umesto svog brata i da bi zapravo Kim Jo Džong mogla biti ta koja vlada iz senke u ovoj misterioznoj zemlji.

Dok je Kim Jo Džong bila bistra učenica, njen brat je zapostavljao školu, otkrio je stručnjak u prvoj njenoj biografiji, koji je pisao o njoj i vođi Severne Koreje i njihovoj mladosti u Švajcarskoj pod lažnim identitetima.

- Smatram Kim Jo Džong mozgom koji stoji iza porodične operacije - rekao je doktor Sung Jun Li, autor nove knjige "Sestra".

- Kada su njih dvoje živeli u Švajcarskoj, otprilike od 1996. do početka 2001, Kim Jo Džong je bila veoma studiozna. Bila je dobar učenik. Ona odlično govori engleski - čuo sam od najmanje dvojice Amerikanaca koji su bili u kontaktu sa njom licem u lice, pa čak i imali višesatne sastanke sa njom i njenim bratom. Sa druge strane, brat ne govori ni reč engleskog, ne govori nemački, bio je loš đak - često je preskakao časove - dodao je on.

Smatralo se da je Kim Jo Džong potencijalna naslednica svog brata sve dok on nije predstavio svoju ćerku Kim Ju Ae javnosti u okviru pažljivo osmišljene demonstracije moći.

Profimedia
Kim Jo Džong

Međutim, Kim Jo Džong nije ostavljena po strani.

Trenutno jedina koja bi mogla da zameni Kima

Doktor Li, saradnik u Centru "Vudro Vilson", veruje da je 36-godišnja sestra i dalje "u igri" jer je Kim Ju Ae tek tinejdžerka, iako nije otkriveno koliko tačno godina ima.

Moglo bi doći do krvoprolića ako ona dođe na vlast, rekao je Li u intervjuu za Jutjub kanal "Pen News".

- Samo potomak osnivača države Kim Il Sunga po direktnoj liniji ima božansko pravo da se uzdigne i preuzme tron. U doglednoj budućnosti, sve dok jedno od dece Kim Džong Una ne bude u srednjim ili kasnim dvadesetim, postoji samo jedna osoba koja odgovara tom zakonu - istakao je Li.

- Neko ko je potomak po direktnoj liniji, odrasla osoba, sposoban je i dugo je igrao ključnu ulogu u vladi, a to je Kim Jo Džong. Hoće li ona biti popustljivija? Hoće li biti prijatnija? Ne znam, ali sam prilično skeptičan - dodao je u razgovoru za pomenuti kanal.

Profimedia
 

- Videli smo u ranoj fazi prethodnih i sadašnjih severnokorejskih lidera čistke, krvoproliće... Sa usponom Kim Džong Una na tron krajem 2011. i početkom 2012, videli smo u naredne tri ili četiri godine stotine čistki najviših zvaničnika, generala i tako dalje - podseća Li.

Desna ruka

Kim Jo Džong ima važnu ulogu u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i smatra se da je lice potencijalne buduće "ofanzive šarma" ako to bude neophodno.

Prema Liju, Kim Jo Džong je postala hodajuća polisa životnog osiguranja za svog brata nakon njegovog straha od kovida 19, spremna da vlada u slučaju njegove smrti.

Njen brzi uspon tokom godina pandemije učinio ju je desnom rukom Severne Koreje, rekao je on.

Kao primer njene lukavosti, Li je istakao njenu "šarmantnu ofanzivu" protiv susedne Južne Koreje 2018. godine, kada je bila na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Profimedia
 

- Ona je bila dobar policajac svom bratu lošem policajcu 2018, kada je posetila Južnu Koreju, delujući toplo. Ali od 2020. preuzela je ulogu još goreg policajca u odnosu na svog brata - istakao je doktor.

U ovoj novoj, zlokobnijoj ulozi, upozorila je da će poslati trupe na granicu.

- Desetak dana kasnije, Kim Džong Un je dramatično najavio: "Zasada ćemo suspendovati taj plan." Zbog toga je delovao kao uzdržanija, razumnija osoba u odnosu na svoju ratobornu sestru - ističe Li.

- Kažem da je ovo veoma pametna zamena uloga, jer će doći vreme, kao što je uvek bilo u prošlosti, kada će se Severna Koreja dramatično vratiti na postprovokacioni mirovni trik. I najverovatnije će Kim Jo Džong biti lice te "ofanzive šarma" - zaključio je autor knjige "Sestra".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike