SAD ukinule zabranu brigadi Azov da koristi američko oružje: Naoružavaju i naciste protiv Rusije

11.06.2024

19:22

0

Stejt department je dao ograničene informacije o ovoj temi

SAD ukinule zabranu brigadi Azov da koristi američko oružje: Naoružavaju i naciste protiv Rusije
Brigada Azov - Copyright Profimedia

Administracija SAD je ukinula zabranu ukrajinskoj brigadi Azov da koristi američko oružje, prenosi "Vašington post" pozivajući se na Stejt department.

List navodi da je portparol Stejt departmenta odbio da otkrije kada je tačno zabrana ukinuta i da li je američko oružje već stiglo do brigade Azov.

Ni komandanti brigade ni ukrajinska vlada nisu odgovorili na zahteve za komentar, dodaje "Vašington post".

Brigadi Azov, poznatoj po borbama sa ruskim snagama u čeličani Azovstalj u Marijupolju, pre desetak godina bilo je zabranjeno korišćenje američkog oružja zbog utvrđivanja američkih zvaničnika da su neki osnivači Azova promovisali rasističke, ksenofobične i ultranacionalističke ideje, dok su zvaničnici UN-a za ljudska prava optuživali Azov za kršenje humanitarnih prava.

Sada će brigada, koja je prvobitno bila dobrovoljačka milicija, a 2015. godine je integrisana u Ukrajinsku nacionalnu gardu, imati pristup američkoj vojnoj pomoći kao i bilo koja druga jedinica, navodi "Vašington post".

Profimedia
 

Takođe, "Vašington post" dodaje da je Azov prošao proveru koju je sproveo Stejt department na osnovu "zakona Leahi", koji zabranjuje da američka vojna pomoć ide stranim jedinicama ako je utvrđeno da su počinile velika kršenja ljudskih prava.

Stejt department nije našao "nikakve dokaze" o takvim kršenjima, navodi se u saopštenju.

"Vašington post" ističe da je ova informacija objavljena u trenutku kada se Ukrajina suočava sa ofanzivom ruske vojske u istočnom delu zemlje i pojačanim ruskim napadima na energetsku infrastrukturu.

Vrhovni sud Rusije proglasio je Azov terorističkom organizacijom i zabranio njegovo delovanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike