Greška ili poruka da Zelenski više nije broj 1? Zašto je ovaj čovek na grupnoj fotografiji sa mirovnog samita o Ukrajini

16.06.2024

08:32

0

Učesnici samita trebalo bi zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN

Greška ili poruka da Zelenski više nije broj 1? Zašto je ovaj čovek na grupnoj fotografiji sa mirovnog samita o Ukrajini
Copyright AP Photo/Laurent Cipriani

U švajcarskom gradu Birgenštoku nastavlja se mirovni samit o Ukrajini. Švajcarska predsednica Viole Amherd izjavila je da od samita očekuje prve konkretne korake ka miru.

Ona je juče, pred početak samita, precizirala da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbednost, bezbednost hrane i humanitarna pitanja - ratni zarobljenici i povratak ukrajinske dece iz Rusije, prenela je švajcarska RTS.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina  predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja na drugom mirovnom samitu. 

Zelenski je rekao da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u petak izneo uslove za pregovore, nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

AP Photo/Laurent Cipriani
 

 

Haris je rekla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

Predsednik Francuske Emanuel Macron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem, dodajući da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svetske lidere "bezbednost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme", preneo je sajt 20minutes.ch.

AP Photo/Laurent Cipriani
 

 

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv samita u Švajcarskoj.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, preneo je ranije Rojters.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na samitu ne učestvuje ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina. 

Inače, grupna fotografija sa Samita napravila je pravu pometnju, postavivši pitanje da li je Zelenski uopšte broj 1 u Ukrajini i zašto je njegov šef kabineta Andrej Jermak (u vojnom odelu) na fotografiji sa svetskim liderima. 

AP Photo/Laurent Cipriani
 

 

Poslanik Vrhovne rade iz stranke "Evropska solidarnost", koju predvodi Petro Porošenko, Vladimir Arjev, javno je izrazio nezadovoljstvo prisustvom šefa kabineta Volodimira Zelenskog, Andreja Jermaka, na zajedničkoj fotografiji učesnika konferencije u Švajcarskoj.

- Recite mi, molim vas, koje zemlje je Jermak lider? Na zajedničkim fotografijama na samitima, prema protokolu, prisutni su samo najviši zvaničnici. Ili je u Ukrajini neformalno uspostavljen dvojni vladarski sistem? - napisao je Arjev na svom Facebook profilu, objavljujući zajedničku fotografiju učesnika događaja.

 

 

 

Prošle nedelje, britanski list Times izvestio je da su ukrajinski zvaničnici sve više zabrinuti zbog činjenice da se Zelenski oslanja na Jermaka, koga optužuju za prisvajanje lične vlasti. Neki izvori u intervjuima za list nazivali su Jermaka "faktičkim šefom države" ili "potpredsednikom Ukrajine". U maju, američki list Washington Post pisao je da se neki ukrajinski i zapadni zvaničnici pitaju ko donosi važne državne odluke u Ukrajini - Zelenski ili Jermak - s obzirom na visoki Jermakov uticaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike