Medvedev: Šolc i Makron na "smetlištu istorije" posle poraza na izborima!

10.06.2024

13:15

0

Medvedev je kritikovao nesposobnost lidera Nemačke i Francuske da adekvatno podrže Ukrajinu, što je, prema njegovim rečima, išlo na štetu građana njihovih zemalja

Medvedev: Šolc i Makron na "smetlištu istorije" posle poraza na izborima!
Copyright Profimedia

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da podnesu ostavke i odu na „smetlište istorije“ nakon rezultata izbora za Evropski parlament. 

Medvedev je svoje mišljenje izneo na društvenoj mreži Iks, gde je kritikovao nesposobnost lidera Nemačke i Francuske koji su odličila da podrže Ukrajinu, što je, prema njegovim rečima, išlo na štetu građana njihovih zemalja.

"Vreme je za ostavku, pa na smetlište istorije," naglasio je Medvedev.

Na izborima za Evropski parlament održanim u Nemačkoj, opozicioni blok desnog centra Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU) odneo je ubedljivu pobedu, dok je drugo mesto pripalo desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD). Stranka kancelara Olafa Šolca, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), zauzela je tek treće mesto.

U Francuskoj, preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pokazali su da je desničarska partija Nacionalni skup više nego dvostruko ispred promakronske koalicije. Nakon objavljivanja ovih rezultata, francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je raspuštanje Narodne skupštine i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga – 30. juna i 7. jula.

Ovi rezultati odražavaju sve veće nezadovoljstvo građana Nemačke i Francuske trenutnim rukovodstvom i njihovim politikama, što je dovelo do ozbiljnih političkih preokreta u obe zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike