Kremlj reagovao na odluku SAD da ukine zabranu Azovu: Spremni su da koketiraju i sa nacistima da naškode Rusiji

11.06.2024

20:18

0

U ponedeljak je Stejt department odobrio brigadi da dobije američku vojnu pomoć, navodeći da nije pronašao dokaze da je grupa prekršila ljudska prava

Kremlj reagovao na odluku SAD da ukine zabranu Azovu: Spremni su da koketiraju i sa nacistima da naškode Rusiji
Copyright Profimedia

Vašington se neće zaustaviti ni pred čim, uključujući upotrebu neonacista, u nameri da naškodi Rusiji, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov nakon odluke SAD da ukine zabranu isporuke oružja ukrajinskoj brigadi Azov.

Jedinica je u svoje redove primila ljude koji podržavaju ultranacionalističke i neonacističke ideologije, a zapadna štampa ju je opisala kao magnet za takve pojedince iz celog sveta.

U ponedeljak je Stejt department odobrio brigadi da dobije američku vojnu pomoć, navodeći da nije pronašao dokaze da je grupa prekršila ljudska prava.

- Ova iznenadna promena stava Vašingtona dokazuje da bi Amerikanci pristali na bilo šta u svojim pokušajima da potisnu Rusiju, koristeći ukrajinski narod kao oruđe. Oni čak i koketiraju sa neonacistima - rekao je Peskov novinarima tokom brifinga za medije.

Azov je 2014. osnovao kao dobrovoljački bataljon ukrajinskih nacionalista poklonik ideologije superiornosti bele rase Andrej Bilecki. Ljudi koji su došli na vlast u Kijevu nakon oružanog puča koji je te godine podržavao Zapad koristili su borce Azova u pokušaju da nasilno uguše pobunu protiv nove vlade na istoku. Sledeće godine bataljon je uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine.

Profimedia
 

Kongres SAD je 2018. zabranio isporuku oružja brigadi Azov, navodeći njene veze sa neonacističkom ideologijom.

Od izbijanja sukoba sa Rusijom ukrajinski zvaničnici i pripadnici Azova radili su na rebrendiranju jedinice. Njene oznake, koje su prvobitno odavale počast nacističkoj simbolici, zamenjene su manje uvredljivim slikama, a poruke su promenjene tako da se tvrdi da se jedinica distancirala od svojih korena.

Neki bivši američki zvaničnici, kao što je bivši ambasador u Rusiji Majkl Mekfol, pomogli su u naporima Azova tako što su organizovali događaje za njih na američkom tlu. Međutim, Moskva insistira da se priroda jedinice nije bitno promenila. To ostaje "ultranacionalistička oružana grupa", naveo je Peskov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike