Orban preneo moćnu poruku EU: "Da sumiramo rezultate izbora za EP - stop Sorošu, stop Briselu"

10.06.2024

12:46

0

Orban je naveo da je izlaznost na izborima bila 57 odsto, dodajući da je "demokratija živa i zdrava"

Orban preneo moćnu poruku EU: "Da sumiramo rezultate izbora za EP - stop Sorošu, stop Briselu"
Copyright AP Photo/Denes Erdos

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da su Mađari na izborima za Evropski parlament pokazali da će kazniti one koji "u Briselu rade protiv svoje domovine" i da su "poslali jasnu poruku da žele mir".

Orban je, na skupu svoje stranke Fides i njenih koalicionih partnera Demohrišćanske narodne stranke (KDNP), na kojem su praćeni rezultati juče održanih lokalnih izbora u Mađarskoj i izbora za EP, rekao da su pobedili i na jednim i na drugim izborima, prenosi MTI.

"Da sumiramo rezultate izbora za EP, možemo da pošaljemo telegram Briselu u kojem piše stop migracijama, stop rodu, stop ratu, stop Sorošu, stop Briselu", rekao je Orban.

Dodao je da su ovi izbori su ojačali mirovnu politiku mađarske vlade i istakao da će "duplirati svoje napore da drži Mađarsku izvan rata".

Orban je naveo da je izlaznost na izborima bila 57 odsto, dodajući da je "demokratija živa i zdrava".

AP Photo/Denes Erdos
 

 

Na osnovu 83,57 odsto prebrojanih glasova, na izborima za EP koalicija Fidesa i KDNP osvojila je 44,17 odsto glasova, što je 11 mandata u EP, dok je opoziciona stranka Partija poštovanja i slobode (TISZA) Petera Mađara osvojila 7 mandata, odnosno 30,11 odsto glasova, prenosi MTI.

Dva mandata osvojila je koalicija stranaka Dijalog za Mađarsku, Demokratska koalicija (DK), Mađarska socijalistička partija i Mađarska zelena stranka, sa ukupno 8,22 odsto glasova.
Pokret Naša domovina osvojio je jedan mandat sa 6,75 odsto osvojenih glasova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike