Zaharova poručila Zapadu: Ako želite da spasete svet, razgovarajte o Putinovim predlozima

15.06.2024

19:06

0

Putin je dan ranije, rekao da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa čitave teritorije novih regiona Rusije – DNR , LNR , Hersonske i Zaporoške oblasti

Zaharova poručila Zapadu: Ako želite da spasete svet, razgovarajte o Putinovim predlozima
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Učesnici konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj moraju da razgovaraju o mirovnim predlozima ruskog predsednika Vladimira Putina ako žele da "spasu svet", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uoči početka švajcarskog foruma.

"Ako želite da spasete svet, razgovarajte o predlogu Vladimira Putina. Ruski predsednik je sve rekao i pokazao pravi put ka miru. Ne vide i ne razumeju samo oni koji ne žele mir", kazala je Zaharova za TASS.

Putin je dan ranije, na sastanku sa rukovodstvom ruskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa čitave teritorije novih regiona Rusije – DNR , LNR , Hersonske i Zaporoške oblasti kako bi počeli pregovori.

Ruski predsednik je napomenuo da će sukob prestati odmah nakon što Kijev pristane na ovaj uslov. Takođe, prema rečima predsednika, Kijev mora zvanično da obavesti o svom odustajanju od planova za ulazak u NATO, kao i da je Moskvi potreban neutralan, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine za mirno rešenje.

Šolc: Lideri G7 nisu razgovarali o Putinovim predlozima, smatramo ih neozbiljnim

Lideri G7 na samitu u Italiji nisu razgovarali o predlozima ruskog predsednika Vladimira Putina za mir u Ukrajini jer svi znaju da su ti predlozi neozbiljni, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

On je u Italiji, neposredno pre odlaska u Švajcarsku, gde danas počinje konferencija o Ukrajini, rekao da su predlozi predsednika Rusije imali za cilj samo da odvrate pažnju od konferencije, prenosi Rojters.

Profimedia
 

"Svi znaju da ovaj predlog nije bio ozbiljan, ali je imao veze sa mirovnom konferencijom u Švajcarskoj", rekao je Šolc u intervjuu za televiziju ZDF.

Putin je juče izjavio da Ukrajina, kako bi počeli mirovni pregovori, mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije i da se odrekne namere da uđe u NATO.

U ovom slučaju Rusija će garantovati nesmetan izlazak ukrajinskih snaga sa teritorije ovih regiona, poručio je predsednik.

"Naša principijelna pozicija je sledeća: Neutralni, neblokovski status Ukrajine, njena denacifikacija i demilitarizacija", naveo je Putin i dodao da je to bilo dogovoreno još u Istanbulu 2022. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike