Kako bi presuda Hanteru mogla da se odrazi na Džoa Bajdena? Mogao bi da završi u zatvoru, a tek bi mogao da ugrozi oca

12.06.2024

09:11

1

Čak i nakon što sudija donese odluku o kazni, njegove pravne muke neće biti gotove

Kako bi presuda Hanteru mogla da se odrazi na Džoa Bajdena? Mogao bi da završi u zatvoru, a tek bi mogao da ugrozi oca
Copyright Profimedia

Presuda da je Hanter Bajden lagao o upotrebi droge u zahtevu za dozvolu za oružje veliki je lični udarac za njegovog oca Džoa Bajdena.

Predsednikov sin proglašen je krivim za tri savezna zločina, za koja bi mogao da dobije potencijalno dugu zatvorsku kaznu.

Međutim, malo je verovatno da će presuda promeniti način na koji će Amerikanci glasati na izborima u novembru.

Ime Džoa Bajdena biće na glasačkom listiću, a kako nema dokaza koji povezuju predsednika sa prestupima njegovog sina, on, prema mišljenju analitičara, nije ugrožen zbog presude.

Uzdržana reakcija "predsednika i oca"

Nakon izricanja presude, američki lider je objavio saopštenje u kom je objasnio dvojnu ulogu koju ima.

Profimedia
 

- Ja sam predsednik, ali sam i otac - rekao je, dodajući da je nastavio da podržava sina i da je ponosan na to kakav je čovek postao.

- Džil i ja ćemo uvek biti tu za Hantera i ostatak naše porodice, uz svu ljubav i podršku. To se nikada neće promeniti. Naša porodica je zajedno prošla kroz mnogo toga - zaključio je predsednik SAD.

Na početku suđenja Džo Bajden je rekao da neće komentarisati postupak, ali drama njegovog sina u sudnici pratila ga je nedeljama, dok je obavljao svoje dužnosti i vodio kampanju za reizbor. Hanterova kazna, koja tek treba da bude određena, mogla bi da odvuče pažnju na sličan način dok se predsednik priprema za ključnu debatu ovog meseca.

- Ovo će, naravno, biti lična distrakcija za predsednika, kao što bi bila za svakog oca. To nije odvraćanje pažnje od njegovih dužnosti predsednika, ali sam siguran da će imati emocionalne posledice po porodicu - kazao je Majkl Larosa, koji je bio sekretar za štampu prve dame Džil Bajden tokom prve dve godine Bajdenovog mandata.

Dok je prošle nedelje bio u Francuskoj na komemoraciji Dana D, predsednik SAD je rekao da neće upotrebiti svoju moć da pomiluje sina. Dodao je i da će prihvatiti presudu porote.

Profimedia
 

Hanter Bajden je počeo da koristi drogu otprilike u vreme kada je njegov brat Bo umro od raka mozga. Njegova borba sa zavisnošću i posledice koje je ona imala po njegove porodične odnose predstavljene su do detalja tokom suđenja kroz odlomke iz Hanterovih memoara, njegove tekstualne poruke i mejlove, fotografije i svedočenja onih koji su mu bliski.

Sve vreme prijatelji i članovi porodice Hantera Bajdena, uključujući prvu damu Džil Bajden i njegovu suprugu Melisu Koen Bajden, sedeli su iza njega i ponekad ga grlili ili držali za ruku tokom pauza na suđenju. Njegova polusestra Ešli je plakala tokom završnih reči branioca.

Druge presude mogle bi biti štetnije po predsednika

Tužilac je tokom završne reči rekao da su izvedeni dokazi ružni i lični. Takođe je rekao da je bilo neophodno ukazati na to da je Hanter Bajden, kada je popunjavao saveznu prijavu za posedovanje pištolja, svesno lagao kada je tvrdio da ne koristi drogu.

Profimedia
 

Na kraju je porota jednoglasno odlučila. Ova osuđujuća presuda znači da se predsednikov sin može suočiti sa nekoliko godina zatvora.

Hanter Bajden sada čeka izricanje presude, ali čak i nakon što sudija donese odluku o kazni, njegove pravne muke neće biti gotove. On se takođe suočava sa septembarskim suđenjem zbog optužbi da nije platio 1,4 miliona dolara federalnog poreza na dohodak.

To suđenje, koje se održava manje od dva meseca pre izbora, moglo bi da se pokaže politički štetnijim za predsednika. Hanterovi poslovi u inostranstvu i njegove finansijske veze sa predsednikom bili su izvor stalnog ispitivanja Bajdenovih republikanskih kritičara.

Zavisnost od droge i njene posledice dirnule su mnoge Amerikance. Optužbe o finansijskoj neprikladnosti i poreskim prevarama, međutim, mogu izazvati manje simpatija kod glasača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike