Hanter Bajden proglašen krivim! Prekršio zakone pri kupovini oružja

11.06.2024

17:20

0

Ovo je prvi put da je predsednikov sin osuđen zbog prekršaja

Hanter Bajden proglašen krivim! Prekršio zakone pri kupovini oružja
Copyright Profimedia

Savezna porota osudila je Hantera Bajdena po sve tri savezne optužbe za krivično delo u vezi sa oružjem, zaključivši da je prekršio zakone koji su trebali da spreče narkomane da poseduju vatreno oružje.

Ovo je prvi put da je član uže porodice predsednika proglašen krivim za zločin tokom mandata njihovog oca, iako su njegovi zločini prethodili mandatu Džoa Bajdena na mestu predsednika.

Hanter Bajden bi mogao da se suoči sa 25 godina zatvora i novčanom kaznom do 750.000 dolara prilikom izricanja kazne, iako će verovatno dobiti daleko manje od maksimuma jer je prvi put prekršio zakon.

Profimedia
 

Prva dama Džil Bajden stigla je u zgradu suda ubrzo nakon čitanja presude.

Pre nego što je raspustio stranke, sudija im je rekao da se kazna izriče u roku od 120 dana nakon presude, što bi značilo da će se to najkasnije desiti sredinom oktobra, pre izbora.

Tužioci su odbili da komentarišu posle presude.

Za šta je proglašen krivim?

Hanter Bajden se suočava sa tri savezne optužbe u ovom slučaju: dve tačke za davanje lažnih izjava i jednu tačku za ilegalno posedovanje oružja.

Profimedia
 

Sve optužbe se odnose na njegovu kupovinu revolvera u prodavnici oružja u Delaveru u oktobru 2018. godine, koji je bio kod njega oko 11 dana.

Hanter Bajden je govorio o svojoj "potpunoj zavisnosti" od kreka. Dve optužbe za lažne izjave proizilaze iz navoda da je lagao o upotrebi droge na obrascu kada je kupio oružje.

Konkretno, tužioci navode da je on lažno tvrdio da "nije bio nezakonit korisnik i zavisnik od bilo koje stimulativne opojne droge" kada je kupio revolver Colt Cobra Special.

Treća tačka se odnosi na posedovanje vatrenog oružja dok je bio korisnik droge.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike