Hamas zahteva pismene garancije od SAD da bi pristao na primirje: Postavili ultimatum, ne pristaju ni na šta manje

12.06.2024

17:47

0

Iako je Vašington tvrdio da je Izrael prihvatio predlog, to nikada nije javno potvrđeno

Hamas zahteva pismene garancije od SAD da bi pristao na primirje: Postavili ultimatum, ne pristaju ni na šta manje
Pripadnici Hamasa - Copyright Profimedia

Militantna grupa Hamas izjavila je da želi pismene garancije od Sjedinjenih Američkih Država za trajni prekid vatre kako bi potpisala predlog primirja, prema rečima dva egipatska bezbednosna izvora koja nisu hteli da otkriju više detalja.

- Hamas želi pismeno uverenje o automatskom prelasku iz jedne faze u drugu u skladu sa sporazumom koji je postavio predsednik Bajden - rekao je neimenovani izvor, prenosi Rojters.

Predlog, koji je krajem maja predstavio Bajden, obuhvata postepeno oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, povlačenje izraelskih snaga u dve faze, oslobađanje palestinskih zatvorenika, rekonstrukciju Gaze i vraćanje tela preminulih talaca.

Iako su SAD tvrdile da je Izrael prihvatio predlog, to nikada nije javno potvrđeno.

Egipatski izvori su istakli da predlog za prekid vatre ne pruža garancije za prelazak sa prve faze plana na drugu, koja uključuje trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga.

Profimedia
 

Jedan neizraelski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je Hamas predložio novi vremenski okvir za trajni prekid vatre sa Izraelom i povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, uključujući Rafu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima iz Gaze, više od 37.000 Palestinaca ubijeno je tokom izraelske ofanzive. Rat je počeo 7. oktobra, kada su Hamasovi militanti napali Izrael, pri čemu je ubijeno 1.200 ljudi i oteto oko 250.

Pregovarači iz SAD, Egipta i Katara mesecima pokušavaju da posreduju u prekidu vatre i oslobađanju oko još 80 talaca zarobljenih u Gazi.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike