Nove sankcije Rusiji sada ometa Nemačka: Postali su nova Mađarska, traže izuzeće

13.06.2024

15:24

0

Kao ključni razlog zbog kog novi paket još nije usaglašen izvori navode "sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani"

Nove sankcije Rusiji sada ometa Nemačka: Postali su nova Mađarska, traže izuzeće
Copyright Profimedia

Nemačka vlada blokira usvajanje novog paketa sankcija EU protiv Rusije, prenosi nemačka agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Ovaj paket ima za cilj jačanje kontrole nad zaobilaženjem restriktivnih mera i odnosi se i na izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa.

Kao ključni razlog zbog kog paket sankcija još nije usaglašen izvori navode "sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani".

- U poslednje vreme stvara se osećaj da je Nemačka postala nova Mađarska - izjavio je diplomata govoreći o brojnim slučajevima kada je Budimpešta blokirala proces donošenja sankcija protiv Rusije.

Prema agenciji, glavni cilj novih sankcija jeste suzbijanje zaobilaženja prethodno donetih mera, uključujući sprečavanje ruske odbrambene industrije da kupuje zapadne tehnologije. Drugi cilj je zabrana korišćenja evropskih luka za izvoz ruskog tečnog gasa u treće zemlje.

Nemačka je posebno zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija. Berlin navodno zahteva izuzeće ili ograničenje mere koja predviđa odgovornost stranih filijala za kršenje sankcija, strahujući da bi u suprotnom nemačkim kompanijama mogla biti naneta šteta.

Takođe, Nemačka smatra da su neke mere preterane i traži njihovo ublažavanje, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike