Tenzije došle do tačke ključanja, prsti na okidaču: SAD poslale podmornicu ka Kubi zbog ruskih brodova!

14.06.2024

14:33

0

Vašington demonstrira silu

Tenzije došle do tačke ključanja, prsti na okidaču: SAD poslale podmornicu ka Kubi zbog ruskih brodova!
Copyright Profimedia

Američka jurišna podmornica pristala je u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi dan nakon što je ruska operativna grupa sa četiri broda uplovila u Havanu u okviru ekspedicije.

USS Helena, brod klase Los Anđeles, stigao je u četvrtak u "rutinsku posetu luci", navodi se u saopštenju američke Južne komande. 

- Lokacija i tranzit plovila su ranije planirani - dodaje se uz napomenu da Helena "sprovodi svoju globalnu pomorsku bezbednost i misiju nacionalne odbrane".

AP je dolazak borbene podmornice opisao kao "demonstraciju sile" Vašingtona kao odgovor na prisustvo ruskih brodova tako blizu američkih obala.

Operativna grupa od četiri broda Severne flote ruske mornarice uplovila je u Havanu u sredu. Na čelu grupe bila je raketna fregata Admiral Gorškov, zajedno sa podmornicom na nuklearni pogon Kazanj klase Jasen.

Dva pomoćna broda, tanker za naftu Pašin i tegljač za spasavanje Nikolaj Čiker, pratili su operativnu grupu na Karibe, tokom, kako je Moskva prošlog meseca istakla, "ekpedicije na velike udaljenosti“ koja je imala za cilj da "pokaže zastavu" i "osigura prisustvo mornarice u operativno važnim oblastima“.

Rusko Ministarstvo odbrane nije dalo dalje komentare o misiji flotile, što je dovelo do intenzivnih spekulacija u SAD da bi njeno prisustvo moglo biti poruka o akcijama Vašingtona i njegovih saveznika u Ukrajini.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike