Saopšten datum početka pregovora o ulasku Ukrajine i Moldavije u EU

15.06.2024

10:15

0

Odluka je usledila sedam dana nakon što je Evropska komisija objavila da Kijev i Kišinjev ispunjavaju sve kriterijume za službeni početak pristupnih pregovora

Saopšten datum početka pregovora o ulasku Ukrajine i Moldavije u EU
Zastava Evropske unije - Copyright Pixabay

Ambasadori zemalja članica Evropske unije načelno su pristali da započnu pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, saopštilo je belgijsko predsedništvo Evropske unije.

Očekuje se da će prve međuvladine konferencije biti održane 25. juna, dok Belgija do 30. juna predsedava Većem ministara EU.

- Ambasadori su se načelno složili oko pregovaračkih okvira za pristupne pregovore Ukrajine i Moldavije - objavilo je belgijsko predsedništvo.

Ukrajina je podnela zahtev za pridruživanje EU nedugo nakon početka rata u februaru 2022. godine, a zajedno sa Moldavijom dobila je status kandidata četiri meseca kasnije.

Predsednik Evropskog veća Šarl Mišel pozdravio je ovaj sporazum na društvenoj mreži Iks, rekavši: "Održavamo svoja obećanja i podržaćemo vas na putu do članstva."

Odluka je usledila sedam dana nakon što je Evropska komisija objavila da Kijev i Kišinjev ispunjavaju sve kriterijume za službeni početak pristupnih pregovora, uključujući napore da se obuzda moć oligarha i bolje osiguraju prava etničkih manjina. Ukrajini i Moldaviji predstoje godine pregovora i reformi pre nego što ispune sve kriterijume za prijem u EU.

Nakon Belgije, Mađarska će sledećeg meseca preuzeti rotirajuće predsedavanje Većem Evropske unije. Budimpešta se u prošlosti protivila pomoći EU Ukrajini i izrazila sumnju u procenu Evropske komisije da je Kijev spreman za pregovore o pridruživanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike