Završena konstitutivna sednica: Sledeće nedelje Beograd dobija gradonačelnika (VIDEO)

21.06.2024

07:04 >> 14:22

0

Autor: 24sedam

Prisustvovalo je 100 od 110 odbornika

Završena konstitutivna sednica: Sledeće nedelje Beograd dobija gradonačelnika (VIDEO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda upravo je završena. Sledeća sednica zakazana je za ponedeljak, kada će biti birani gradonačelnik Beograda, zamenik gradonačelnika i Gradsko veće. 

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas, na konstitutivnoj sednici, Nikolu Nikodijevića iz Socijalističke partije Srbije za predsednika gradskog parlamenta.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Nikodijević je tu funkciju obavljao i u tri prethodna saziva beogradskog parlamenta, od aprila 2014. godine. Za Nikodijevića je glasalo 60 od 72 odbornika koji su ukupno glasali. 

Za zamenika predsednika Skupštine grada Beograda izabran je Igor Jovanović, sa 61 glasa "za". On je obavljao ovu funkciju i u prethodnom mandatu Skupštine grada.   

Za sekretara Skupštine grada predložena je Biljana Živković, koja je i izabrana sa 57 glasova odbornika. 

Izabran verifikacioni odbor, potvrđeni mandati

Na početku sednice usvojen je predloženi dnevni red.

Takođe, izabran je i verifikacioni odbor u predloženom sastavu, koji čine Nebojša Bakarec, sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", Biljana Mučibačić sa liste "Savo Manojlović- I ja sam Beograd" i Dušan Pavlović ispred "Biramo Beograd".

Odbornici Skupštine grada usvojili su izveštaj Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda, na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije o dodeli mandata odbornicima Skupštine grada Beograda, čime su potvrđeni mandati za svih 110 odbornika gradskog parlamenta.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Sednicom je danas do izbora predsednika Skupštine grada predsedavao najstariji odbornik u gradskom parlamentu Toma Fila iz Socijalističke partije Srbije, a prisustvovalo je 100 od 110 odbornika.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Podsetimo, na dnevnom redu konstitutivne sednice Skupštine Grada bili su još i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara skupštine, kao i njihovih zamenika, čime bi konstituisanje gradskog parlamenta bilo zavšeno.

Na konstitutivnu sednicu stigli su kandidati za odbornike sa liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra". Stigli su Miroslav Čučković, Nikola Nikodijević, Aleksandar Antić, Toma Fila, Nebojša Bakarec, kao i Živorad Žika Nikolić, Branislav Milićević, Iva Štrljić i dr.

Tanjug printscreen
 

Podsetimo, na izborima 2. juna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 64 mandata, lista "dr Savo Manojlović - i ja sam Beograd - Kreni-promeni" 21 mandat, lista "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" 14 mandata, 10 mandata je osvojila lista "Mi snaga naroda - Branimir Nestorović" i jedan mandat "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike