Predsednik Vučić u Geozavodu: Prisustvovao promociji naučnog časopisa "Napredak" (VIDEO/ FOTO)

20.06.2024

21:35

0

Prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije,direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, guvernerka Narodne banke , predstavnici diplomatskog kora i brojne druge zvanice

Predsednik Vučić u Geozavodu: Prisustvovao promociji naučnog časopisa "Napredak" (VIDEO/ FOTO)
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Promocija naučnog časopisa Napredak, koji izdaje Fondacija "Za srpski narod i državu", održana je večeras u Geozavodu.

Promociji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, između ostalih ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobracaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministar za rad i zapošljavanje Nemanja Starović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujovic, ministar trgovine Tomislav Momirović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predstavnici diplomatskog kora i brojne druge zvanice.

Tanjug/Marko Đoković
 

Profesor Uroš Šuvaković je rekao da su i fondacija i časopis formirani na inicijativu predsednika Vučića.

- Fondacija da bi promovisala patriotizam, nacionalni interes naše zemlje i naroda, kojim se ponosimo i koji zastupamo, ali i ukazivala na potrebu poštovanja interesa drugih ljudi i nacija - kazao je Šuvaković na promociji.

Kako je dodao, fondacija ima za cilj i da ukazuje na potrebu skladnog života različitih nacija u Srbiji, na potrebu za poštovanjem kulture političkog dijaloga i da doprinosi razvoju mladih političara.

 

- Napredak je osnovan kako bismo imali jedan kvalitetan nauči časopis koji se bavi politikom i teorijski i praktično - naveo je Šuvaković.

On je istakao da Vučić "istinski sinonim za napredak Srbije" i da je otuda bilo prirodno da časopis nosi naziv koji odražava postignuća "onoga ko je njegovo formiranje i inicirao".
Profesor Zoran Jevtović kazao je da se "nimalo slučajno" prvi broj časopisa "Napredak" se pojavio baš na Vidovdan.

- I nimalo slučajno na koricama tog broja su se crveneli kosovsko-metohijski božuri kao simbola naše istrajnosti i opredeljenja da čuvamo srpsko Kosovo - rekao je Jevtović.

Kako je naveo, časopis je namenjen svima koji misle slobodno, kreativno kritički i kojima su nacionalni interesi ispred lične koristi.

- Izlazeći tri puta godišnje, za kratko vreme u akademskoj zajednici ostvarili smo prepoznatljiv identitet, poštujući sve norme i procedure naučnog delovanja - kazao je on.

Više od jedne petine ukupno objavljenih radova je od stranih autora, naveo je Jevtović, dodajući da to pokazuje želju da taj časopis sarađuje sa globalnom naučnom zajednicom.

U aprilu je objavljen poslednji tematski broj časopisa, koji je posvećen deceniji od iniciranja i početka realizacije projekta "Pojas i put" koji je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

Časopis Napredak objavljuje akademske radove koji se odnose na političku teoriju i političku praksu, u najširem smislu. Na ovaj način promoviše političku kulturu i dijalog i omogućava akademskim stvaraocima, ali i kreatorima i sprovodiocima politika da objavljuju svoje radove koji se odnose na međunarodne odnose, geopolitiku, evrointegracije, društvena pitanja uopšte, javne politike, ali i na političku tradiciju, istoriju, kulturu sećanja itd.

Sledeće izdanje časopisa Napredak izlazi na jesen, a izdaje se tri puta godišnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike