Ruska ekonomija „gura“ neočekivano dobro, ali...

15.05.2024

11:19

0

Ruska ekonomija se pokazala otpornijom nego što se očekivalo i nastaviće da raste ove godine uprkos zapadnim sankcijama, kaže analiza EBRD

Ruska ekonomija „gura“ neočekivano dobro, ali...
Copyright Profimedia

Rat u Gazi pogađa zemlje u regionu i šteti i evropskoj ekonomiji, dok je ruska ekonomija otporna na dugogodišnje sankcije, navodi se u analizi EBRD-a.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja do četvrtka održava godišnji sastanak u Jerevanu u Jermeniji, objavila je nove prognoze rasta za sve regione koje pokriva.

Očekuje se da će Rusija, koja je prošle godine zabeležila privredni rast od 3,6%, ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5%, što je 1,5% više od očekivanog u septembru, prema najnovijim projekcijama EBRD.

– Mislim da je bilo nerealno očekivati da će sankcije Rusiji dovesti do duboke ekonomske i finansijske krize, kao što su se mnogi nadali. Ruski rast će u srednjem roku biti niži nego što bi bio da nema sankcija ali ekonomija se sada vratila iznad predratnog nivoa u Ukrajini. Zemlja je refokusirala svoju ekonomiju na ratne napore. To, dakle, vodi bržem rastu. Ali da li to rezultira poboljšanjem blagostanja njenog stanovništva? Sumnjam u to –  – istakla je Beata Javorčik, glavni ekonomista EBRD-a.

Prema EBRD-u, sankcije su ograničile uvoz tehnologije iz Rusije i doprinele odlasku multinacionalnih kompanija i egzodusu kvalifikovane radne snage.

Istakla je da će zemlje južnog i istočnog Mediterana zabeležiti rast ove godine, ali će on biti manji od očekivanog, zbog kašnjenja velikih javnih investicionih projekata u Egiptu i zbog rata u Gazi.

– Negativni efekti sukoba na turizam u Jordanu i Libanu mogli bi se pokazati trajnim – navodi se u saopštenju EBRD-a.

EBRD očekuje rast od 3% u svim svojim regionima ove godine, nešto ispod svojih prethodnih projekcija, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike