Američki kongresmeni zabrinuti zbog poteza predsednika: Bajden srlja u treći svetski rat

31.05.2024

13:58

0

Odluke koje donosi aktuelna administracija SAD ne podržavaju mnogi

Američki kongresmeni zabrinuti zbog poteza predsednika: Bajden srlja u treći svetski rat
Džo Bajden - Copyright Profimedia

Američki kongresmen Met Gec upozorio je da bi nedoslednost u politici predsednika SAD Džozefa Bajdena mogla da izazove treći svetski rat.

Gec je to rekao povodom Bajdenove promene mišljenja o zabrani korišćenja američkog oružja za ukrajinske napade na Rusiju.

- Izmenivši politiku, Bajdenova administracija rizikuje još ozbiljniju eskalaciju koja bi mogla da rezultira trećim svetskim ratom - rekao je republikanac.

Bivši savetnik u rusko-američkoj predsedničkoj komisiji pri Stejt departmentu Džejms Karden podsetio je na upozorenja ruskog lidera Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova vezana za upotrebu američkog oružja u ukrajinskom sukobu.

- Proteklih nekoliko dana Putin i Lavrov upozoravali su na te poteze, a zabrinjavajuće je što su naše elite na Zapadu razvile lošu naviku da ih ne slušaju - konstatovao je Karden.

Profimedia
 

Predstavnik Stejt departmenta rekao je za Sputnjik da je predsednik SAD Džozef Bajden dao dozvolu Ukrajini da koristi američko oružje za protivbaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji su pretnja po region Harkova. Međutim, ostavio je na snazi zabranu primene raketa "atakams" i drugog oružja dugog dometa.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je prošle nedelje da "Ukrajina ima pravo" da napada vojne ciljeve na teritoriji Rusije. Takođe je naveo da su "neki saveznici" ukinuli odgovarajuća ograničenja za udare.

- Došlo je vreme za ukidanje i drugih ograničenja - uveren je zvaničnik.

Komentarišući ovakvu zapadnu retoriku, ruski lider Vladimir Putin napomenuo je da predstavnici NATO-a moraju biti svesni čime se igraju. On je podsetio da posebno ne treba da se šale zemlje Alijanse u Evropi koje imaju malu teritoriju i koje su veoma gusto naseljene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike