Putin jednim potezom ostvario tri važna cilja: Skandalozni snimak razgovora nemačkih oficira odradio posao za nekoliko dana

06.03.2024

14:10

0

Otkriveni su neslaganje u vrhu Nemačke i Šolcova nesposobnost da drži sve konce u svojim rukama

Putin jednim potezom ostvario tri važna cilja: Skandalozni snimak razgovora nemačkih oficira odradio posao za nekoliko dana
Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Protekla nedelja je bila izuzetno uspešna za Vladimira Putina koji je u relativno kratkom vremenskom periodu postigao tri ključna cilja, a sve to zahvaljujući procurelim snimcima sastanka nemačkih vojnih zvaničnika.

Prvo je uspeo da izazove podele među svojim neprijateljima jer je snimak izazvao različite reakcije političaria i javnosti, stvarajući disonancu među zapadnim saveznicima.

Drugo, Putin je uspeo da diskredituje nemačkog kancelara Olafa Šolca. Snimak je otkrio neslaganje između njega i vojnih zvaničnika, što je dovelo do sumnje u njegovu sposobnost vođenja politike i donošenja odluka.

Treće, Putin je osujetio napore Ukrajine da osigura ključno oružje. Snimak je otkrio detalje o isporuci krstarećih projektila "taurus", što poremetilo planove Ukrajine i njenih saveznika.

Snimak napravio pometnju

U petak je ruski medij RT objavio tajni snimak video-konferencije između nekoliko visokih nemačkih vojnih zvaničnika, među kojima je bio i šef nemačkog ratnog vazduhoplovstva, Ing Gerharc. Tokom gotovo 40-minutnog sastanka, održanog 19. februara, nemački oficiri su detaljno razgovarali o politici i logistici isporuke krstarećih projektila "taurus" Ukrajini, kao i o mogućim ciljevima, među kojima je napad na Krimski most.

 

 

Samo nekoliko dana pre nego što su Rusi objavili snimak Šolc je javno odbacio mogućnost slanja projektila "taurus" u Ukrajinu, uz tvrdnju da bi to zahtevalo raspoređivanje vojnika Nemačke u ratnu zonu, što bi, prema mišljenju kancelara, moglo učiniti Nemačku metom ruskih napada.

Kancelar Šolc izjavio je novinarima u Berlinu 26. februara da je iznenađen time što neke ljude uopšte ne dotiče mogućnost da njihovi postupci mogu dovesti do uplitanja u rat. On je sugerisao da Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska već isporučujući slične sisteme krstarećih projektila Ukrajini i da već imaju vojno osoblje na terenu, dok Nemačka to ne bi htela sebi da uradi.

Generali protiv Šolca

Međutim, snimak otkriva drugačiju priču. Generali koji su učestvovali u konferenciji nisu samo raspravljali o mogućnosti isporuke projektila bez slanja vojnog osoblja, već su i izrazili zbunjenost Šolcovim stavom.

General Gerharc je čak otkrio da je čuo "divlje glasine" o tome zbog čega Berlin ne šalje "tauruse", uključujući tvrdnje da projektili ne rade ispravno, što je odbacio kao besmislicu.

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

Pre objavljivanja snimka Šolc je već bio suočen sa kritikama zbog tvrdnji da bi slanje "taurusa" zahtevalo slanje vojnog osoblja u Ukrajinu, što se ispostavilo kao netačno.

Uticajni poslanik Zelenih, Anton Hofrajter, sugerisao je da pravi razlog Šolcovog oklevanja nije nedostatak vojnog osoblja, već nedostatak vere u Ukrajince.

Socijaldemokratski skeptici, uključujući i Šolca, godinama su strahovali da bi Ukrajina mogla koristiti projektile za direktni napad na Moskvu, zbog čega su bili oprezni u slanju oružja.

Na sastanku je razmatrana strategija komunikacije za nemačkog ministra odbrane, kako bi imao argumente za razgovor sa Šolcom.

Kovanje planova

Jedna od Šolcovih briga bila je da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska već odbijali slanje projektila sve dok Nemačka nije sledila njihov primer. Time bi se Ukrajini pomoglo da održi svoju poziciju.

AP Photo/Virginia Mayo
Boris Pistorijus

Da bi se izbegli problemi, razmatrana je ideja korišćenja "podizvođača" za slanje podataka u Ukrajinu, ali su upozoreni da takve ideje ne bi trebalo deliti sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom kako ne bi ugrozili projekat.

Jedan od načina da se izbegnu problemi bilo je uključivanje SAD-a ili Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada je pokušala da procureli razgovor okarakteriše kao deo rada visokih vojnih zvaničnika, a ne kao skandal, dok je Pistorijus istakao da je pravi problem Putinov "informacioni rat".

Nemačka je očigledno ranjiva na ovakve hakerske napade, a potrebno je preispitati i poboljšati njenu kontraobaveštajnu odbranu kako bi se izbegli slični incidenti u budućnosti, zaključuje se u tekstu portala "Politiko".

Odlike "taurusa" i nespremni Ukrajinci

Iako nemački “taurus” sam ne bi odredio ishod rata, on bi bio deo mnogo većeg lanca snabdevanja koji bi Ukrajincima pomogao da održe privid ikakvog uspeha u borbama.

Jedna posebnost “taurusa”, sugerisali su oficiri, bila je to što su projektili posebno precizni, što bi Ukrajini moglo da olakša uništavanje strateških ciljeva kao što je Krimski most koji povezuje Rusiju i Krim.

Obuka Ukrajinaca da sami koriste projektile trajala bi nekoliko meseci i bile bi im potrebne detaljne informacije o ciljanju koje bi morale doći iz Nemačke.

“Taurus”, koji se obično lansira iz borbenog aviona, ima domet od oko 500 kilometara, što znači da bi ukrajinski avion sa severne granice mogao da “taurusom” stigne do glavnog grada Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike