Amerika tajno poslala ATACMS Ukrajini, Rusija reagovala: Neće vam pomoći

25.04.2024

10:56

0

Isporuku raketa dugog dometa Kijevu "nemoguće je opravdati", rekao je ruski ambasador u SAD

Amerika tajno poslala ATACMS Ukrajini, Rusija reagovala: Neće vam pomoći
Copyright Profimedia

Rakete dugog dometa ATACMS koje su SAD isporučile Ukrajini su "izuzetno opasno oružje", ali neće pomoći Kijevu da preokrene tok sukoba protiv Moskve, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u sredu novinarima da je još u februaru američki predsednik Džo Bajden naredio da se Kijevu obezbedi "značajan" broj projektila ATACMS za upotrebu u Ukrajini, što je počelo već sledećeg meseca. ATACMS, koji imaju domet od 300 kilometara, "tiho su prebačeni u Ukrajinu kako bi se održala operativna bezbednost", naglasio je portparol Pentagona major Čarli Dijec.

Isporuku raketa dugog dometa Kijevu "nemoguće je opravdati", rekao je Antonov u objavi na Telegramu u četvrtak. Taj potez Vašingtona "povećava pretnju bezbednosti Krima, uključujući Sevastopolj, pripojene regione Ukrajine (Narodne Republike Donjeck i Lugansk, Hersonsku i Zaporošku oblast) i druge ruske gradove", dodao je on.

Uveravanja američkih zvaničnika da rakete dugog dometa neće biti upotrebljene protiv ruske teritorije "posebno su cinična", naglasio je ambasador.

- Kako možemo ignorisati brojne terorističke napade kijevskih kriminalaca? Smrtonosni udari na bolnice, škole, vrtiće, mostove, pa čak i na sopstvene vojnike? - pitao je Antonov.

On je podsetio da su ruske snage već oborile rakete srednjeg dometa ATACMS koje je Ukrajina dobila prošlog septembra. Isto će se desiti i sa njihovim kolegama dugog dometa, uveravao je on, dodajući da "ni ove rakete ni drugo oružje ne mogu pomoći da se Rusija pobedi".

Profimedia
Anatolij Antonov

- Zar se lokalni političari (u SAD) ne boje da će se utopiti u močvari sukoba? Vašington neće moći da se izvuče iz užasne močvare koja je upila krv običnih vojnika - upozorio je ambasador.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ukazala je na činjenicu da priznanje Vašingtona o isporuci ATACMS dugog dometa Ukrajini dolazi usred pokušaja Kijeva i njegovih zapadnih pristalica da "prevare međunarodnu zajednicu na neku vrstu konferencije o 'formuli Zelenskog'".

- Plan Vašingtona je bolesno jednostavan: uvući sve na besmisleni sastanak pod izgovorom "miroljubivih namera", dok se istovremeno jača teroristički potencijal Zelenskog - rekla je ona na Telegramu.

Švajcarska je ranije ovog meseca saopštila da će biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini u junu, na kojoj neće učestvovati Rusija.

Plan Zelenskog za okončanje sukoba, koji on promoviše od 2022, poziva Rusiju da se povuče sa svih teritorija koje je Ukrajina držala pre 2014, da Moskva plati reparacije i da se formira tribunal za ratne zločine. Rusija je odmah odbacila plan kao "nerealan" i kao znak nespremnosti Ukrajine da traži diplomatsko rešenje za krizu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike