Strašna priča najpoznatijih sijamskih bliznakinja: Živele kao ropkinje, a okončale jezivom smrću

19.04.2024

15:00

0

Autor: 24sedam

Sijamske bliznakinje Dejzi i Vajolet Hilton doživele su tragičan kraj nakon što su bile pogođene gripom, ostavljajući jednu od njih da dane provodi uz beživotno telo svoje sestre

Strašna priča najpoznatijih sijamskih bliznakinja: Živele kao ropkinje, a okončale jezivom smrću
Copyright Printscreen

Rođene u Brajtonu, u Engleskoj, 5. februara 1908. godine, bliznakinje Dejzi i Vajolet Hilton su bile spojene bokovima i stražnjicom, deleći krvotok, ali imajući odvojene organe. Njihova majka Keti Skiner bila je neudata konobarica koja ih je prodala svojoj šefici Meri Hilton.

Meri je iskorišćavala sestre Hilton radi finansijske dobiti, izlažući ih u pabovima i vršeći fizičko nasilje kako bi ih pretvorila u uspešne izvođačice.

Printscreen
 

Eksploatisane od malih nogu

Sa samo tri godine, sestre su putovale Velikom Britanijom kao The United Twins, pre nego što su krenule u inostranstvo, u Australiju, Nemačku i SAD. Kada je Meri umrla, devojčice su nasledili njena ćerka Edit Mejers i njen suprug. U nastojanju da ih izdvoje od drugih sijamskih blizanaca u zabavnoj industriji, Mejersi su naterali Dejzi i Vajolet da neumorno vežbaju violinu, klarinet, klavir i saksofon kako bi poboljšale svoje nastupe. Iako su bile među najplaćenijim izvođačima u vodvilju, zarađujući 5.000 dolara nedeljno, sestre su videle malo od te zarade. Godine 1931. bliznakinje su tužile svoje staratelje i postale pravno emancipovane. Sledeće godine su se pojavile u MGM-ovom dramskom horor filmu "Freaks".

Printscreen
 

Međutim, 1920-ih i 1930-ih vodviljska komedija je sve više gubila popularnost, dok je burleska postajala sve traženija. Da bi održale karijeru, Vajolet i Dejzi su morale da se prilagode. Njihov novi nastup uključivao je sviranje ukulelea, pevanje harmonija i delimično skidanje. Njihov pokušaj promene imidža nije privukao pažnju publike, a često su bile izviždane na sceni. Poslednji javni nastup sestara bio je u drive-in bioskopu u Šarlotu, u Severnoj Karolini, tokom 1960-ih. Na njihovu nesreću, menadžer turneje je iznenada nestao iz njihovog života, ostavljajući ih bez novca i primoravajući ih da traže alternativne načine zarade. Tada su se zaposlile u prodavnici mešovite robe u Šarlotu, gde su radile sedam godina.

Printscreen
 

Tragičan i surov kraj

Januara 1969. policija je nasilno otvorila vrata njihove kuće, nakon što se bliznakinje nisu pojavile na poslu u prodavnici, niti su odgovarale na pozive kolega. Tamo su policajci pronašli njihova tela pored peći, gde su pokušale da se zagreju. Autopsijom je kasnije otkriveno da je Dejzi prva dobila hongkonški grip, a potom je i njena sestra postala žrtva iste bolesti.

Printscreen
 

Žive i nakon smrti

Mjuzikl zasnovan na životu bliznakinja Hilton, “Twenty Fingers, Twenty Toes,” premijerno je izveden 1989. godine i imao je 35 predstava.

Printscreen
 

Priča o Dejzi i Vajolet inspirisala je i brodvejski mjuzikl "Side Show" 1997, koji je imao četiri nominacije za Toni nagradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike