Bajdenov tim sumnja da će američka pomoć omogućiti pobedu Ukrajini: To nije garancija, situacija je komplikovanija

25.04.2024

17:44

0

Predsednik priča jedno, a oni drugo

Bajdenov tim sumnja da će američka pomoć omogućiti pobedu Ukrajini: To nije garancija, situacija je komplikovanija
Copyright Profimedia

Američki zvaničnici nisu uvereni da će još 61 milijarda dolara američke pomoći Ukrajini biti dovoljna da ona pobedi u sukobu protiv Rusije, preneo je Politiko.

Predsednik Džo Bajden potpisao je u sredu paket inostrane pomoći vredan 95 milijardi dolara, koji takođe uključuje finansiranje Izraela i Tajvana. Senat je glasao o zakonu ranije ove nedelje, čime je okončan sukob između demokrata i republikanaca koji je trajao od jeseni.

- Dinamika na bojnom polju dosta se promenila u poslednjih nekoliko meseci - izvestio je Politiko u sredu, pozivajući se na neimenovane članove Bajdenove administracije. Ovo se delimično dogodilo zato što je zastoj u Kongresu doveo do toga da ukrajinskim snagama ponestane oružja i municije - sugerišu izvori koji su pričali za američki portal.

- Neposredni cilj je da se zaustave ukrajinski gubici i da se pomogne Ukrajini da preokrene tok na bojnom polju. Nakon toga, cilj je da se pomogne Ukrajini da počne da vraća svoju teritoriju. Da li će imati ono što im je potrebno da pobede? Na kraju krajeva, da. Ali to nije garancija da će uspeti. Vojne operacije su mnogo komplikovanije - rekao je jedan od zvaničnika.

Viši pomoćnik demokratskog senatora takođe je rekao za Politiko da je sada pitanje da li veća američka pomoć može da dovede do pobede Ukrajine ili bi bila dovoljna samo da se privremeno odbrani od ruskih snaga. „Postoji mnogo debata o tome kako izgleda pobednička završnica Ukrajine u ovom trenutku“, rekao je izvor.

Profimedia
 

Portal je tvrdio da postoji razlika između "pobede" Kijeva "vraćanjem većine ili svih teritorija" i "negubljenjem rata", što znači da "Ukrajina može da zadrži svoje linije i napreduje, ali da neće uspeti da povrati ono što je Rusija zauzela".

Stav ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Kijev treba da se bori dok ne preuzme svu svoju teritoriju, uključujući Krim, "obavezuje SAD na mnogo duži sukob bez garancije da će Zelenski ostvariti svoje ciljeve", naglasio je Politiko.

Komentarišući paket američke vojne pomoći vredan 61 milijardu dolara u sredu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistirao je da "sve ove nove serije oružja neće promeniti dinamiku na liniji fronta".

Ranije ove nedelje ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da moskovske snage trenutno napreduju svuda duž linije fronta i da zauzimaju još naselja. On je procenio gubitke Kijeva na pola miliona vojnika od početka sukoba u februaru 2022.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike