Briselska policija prekinula konferenciju desničara, rasterala učesnike, Orban besan: Nisu više mogli da podnesu slobodu govora (VIDEO)

17.04.2024

14:40

0

Čak je i premijer Belgije reagovao burno na odluku lokalih vlasti

Briselska policija prekinula konferenciju desničara, rasterala učesnike, Orban besan: Nisu više mogli da podnesu slobodu govora (VIDEO)
Copyright Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u utorak Brisel za kršenje slobode govora nakon što su lokalne vlasti sprečile održavanje konferencije desničarskih evropskih političara u glavnom gradu Belgije.

Ranije u utorak gradonačelnik briselske opštine Sen-Žos-ten-Node Emir Kir naredio je zatvaranje Nacionalne konferencije konzervativizma (NatCon) "zbog javne bezbednosti". Orban je trebalo da učestvuje na njoj.

- Belgijska policija odlučila je da zatvori Konferenciju u Briselu, samo dva sata nakon što je počela. Pretpostavljam da više nisu mogli da podnesu slobodu govora. Poslednji put su hteli da me ućutkaju policijom jeste kada su ih komunisti poslali na mene [1988.] Tada nismo odustali i nećemo odustati #NeMigraciji #NePolu #NeRatu - napisao je Orban na Iksu.

Kasnije tokom dana politički direktor Orbanove kancelarije Balaž Orban pozvao je na promene u Evropi, ukazujući na nedostatak sloboda u regionu.

- Brisel više nije prestonica slobode, već alat za levičarsku, progresivnu, liberalnu represiju, stoga su promene neophodne. Izbori za Evropski parlament 9. juna mogu dovesti do takvog pomaka. Nacionalne konzervativne snage su ujedinjeno site briselske superdržave, site politike neuspeha briselskog rukovodstva koje izaziva kolaps Evrope - napisao je Balaž Orban na društvenim mrežama.

 

 

Britanski političar Najdžel Faraž, osnivač partije Bregzit, koji je takođe prisustvovao NatCon-u, optužio je Kira da je antidemokratski i "protiv slobode govora".

- Ono što se upravo dogodilo u Briselu danas popodne bila je sramota. To što su gradonačelnik i policija zatvorili miran politički događaj čini me ubeđenijim u Bregzit nego ikada - napisao je Faraž na Iksu.

Čak je i belgijski lider, premijer Aleksander de Kro, ocenio situaciju kao "neprihvatljivu“.

- Opštinska autonomija je kamen temeljac naše demokratije, ali nikada ne može poništiti belgijski ustav koji garantuje slobodu govora i mirnog okupljanja od 1830. Zabrana političkih skupova je neustavna. Tačka - dodao je De Kro objavi na Iksu.

Organizatori NatCon-a iznajmili su konferencijsku salu u Sen-Žos-ten-Nodeu nakon što ih odbili rentijeri dva prostora za događaje u drugim delovima Brisela. Prema Kirovim naređenjima, policija je stigla na mesto događaja i navodno je prekinula sve usred Faražovog govora.

Na konferenciji je trebalo da učestvuje oko 40 ljudi, uključujući bivšeg kandidata za predsednika Francuske Erika Zemura, bivšu ministarku unutrašnjih poslova Velike Britanije Suelu Brejverman, bivšeg poljskog premijera Mateuša Moravjeckog i druge desničarske političare.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike