Magazin Tajm nasumično birao ličnosti za listu 100 najuticajnijih? Među lidere svrstao Juliju Navaljni, a Zelenskog zamenio i ismejao

17.04.2024

15:33

0

Podeljeni su u nekoliko kategorija, a najviše iznenađuju oni u kategoriji lidera

Magazin Tajm nasumično birao ličnosti za listu 100 najuticajnijih? Među lidere svrstao Juliju Navaljni, a Zelenskog zamenio i ismejao
Copyright AP Photo/Omar Havana Profimedia

Magazin "Tajm" objavio je u sredu ujutru listu 100 najuticajnijih ličnosti na svetu, a imena koja su se našla na njoj u najmanju ruku su iznenađenje.

Ličnosti koje su se našle među 100 izdvojenih podeljene su u nekoliko kategorija - Umetnici, Ikone, Titani, Lideri, Inovatori i Pioniri.

Prvo što upada u oči jeste to što se među Liderima ne nalazi nijedan od predsednika ili premijera svetskih sila, ali je zato kao prva među njima istaknuta Julija Navaljna, koja i nije liderka ičega. U kratkom tekstu koji joj je posvećen navodi se da je privukla veliku pažnju okupljenih na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, na kojoj je neplanirano pričala posle smrti svog supruga Alekseja Navaljnog u zatvoru u Rusiji. Međutim, u tekstu se ne navodi otkud ona među liderima.

Druga zvučna imena koja su se našla na spisku uticajnih lidera su Donald Tusk, premijer Poljske, Đorđa Meloni, premijerka Italije, Li Ćijan, premijer Kine, Laj Čing Te, predsednik Tajvana, kao i predsednik Argentine Havijer Milej i njegov kolega sa Filipina Ferdinand Markos Mlađi.

Još jedno iznenađenje

Zanimljivo je i to što se umesto ukrajinskog predsednika ove godine na listi našao njegov savetnik Andrij Jermak, koji je opisan kao "čovek koji je stajao iza Zelenskog na snimku u kom je posle napada Rusije na Ukrajinu poručeno da uprava ne ide iz Kijeva".

Profimedia
Andrij Jermak

Navodi se i da je on bio centralni čovek u održavanju vlade Zelenskog, da je zaslužan za bezbednosne garancije koje je izdejstvovao za Ukrajinu i da je radio na uvođenju zemlje u NATO i EU.

Zelenski se pominje svega jednom, što verovatno znači da Zapad već ima svog favorita za novog predsednika.

Još poneki lider i iranska heroina

Mohamed bin Abdulrahman al Tani, premijer Katara, opisuje se kao čovek koji je uspeo da dovede do kratkoročnog primirja u ratu Izraela i Hamasa, do razmene talaca i oslobađanja zatvorenih Palestinaca.

Na listi je i šef CIA Vilijam Berns, koji se "kao specijalni izaslanik bavio delikatnim diplomatskim misijama". Za predsednika Džozefa Bajdena, Berns je preduzeo misiju u Moskvi kako bi "pokušao da spreči rat u Ukrajini" i više puta je putovao u Kijev "da traži načine da ga okonča".

Profimedia
Vilijam Berns

Na listi se našao i guverner Teksasa Greg Abot, koji je na ovoj poziciji devet godina, a koji se poslednjih nekoliko meseci istakao kao jedan od najjačih igrača u svojoj Republikanskoj stranci kada je odlučno rekao "ne" Bajdenovoj administraciji nakon što je odlučeno da se zabrani izgradnja ograde na granici sa Meksikom. On se oglušio o tu odluku, nastavio sa građenjem ograde, dobio podršku više od polovine američkih saveznih država i bio spreman čak i na građanski rat kako bi sprečio priliv migranata.

Na listi se našla i iranska aktivistkinja Narges Mohamadi koja je prošle godine dobila Nobelovu nagradu za mir zbog borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve. Ipak, "Tajm" je u opisu još jednom pokazao nedovoljnu zainteresovanost čak i za najuticajnije, pa je tako napisao da je aktivistkinja iz Iraka umesto Irana.

Printscreen Time.com
Irak ili Iran? Tajmu je svejedno

Druga poznata imena

U drugim pomenutim kategorijama izdvajamo samo imena koja su široko poznata u Srbiji.

Pevačice Dua Lipa, Kajli Minog, glumci Eliot Pejdž i Majkl Džej Foks, režiserka Sofija Kopola, vozač Formule 1 Maks Emilijan Verstapen i američka profesionalna košarkašica za Las Vegas Aces Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA) Ejža Vilson.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike