Rusi pokazali ratne trofeje: Konfiskovano zapadno oružje stiglo sa fronta u Moskvu (VIDEO)

24.04.2024

14:07

0

Moskovljani spekulišu da će biti izloženi ili pokazani tokom parade na Dan pobede 9. maja

Rusi pokazali ratne trofeje: Konfiskovano zapadno oružje stiglo sa fronta u Moskvu (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/Zlatti_71

Deo opreme koju su Ukrajini obezbedile SAD i njeni saveznici primećen je u ruskoj prestonici u blizini Parka pobede, gde se nalaze muzeji pobeda 1812. i 1945. godine.

U video-snimku koji je u utorak podelio televizijski kanal ruske vojske "Zvezda" prikazana su dva oklopna transportera M113 američke proizvodnje i borbeno vozilo pešadije (BVP) Bredli, kao i nemački BVP Marder, na transportnim prikolicama.

Na putu do kompleksa primećeno je i oklopno vozilo ukrajinske proizvodnje "Azovec".

Na stotine zastarelih M113, prvi put raspoređenih 1960-ih, SAD i njihovi saveznici su poslali u Ukrajinu u protekle dve godine. Nije poznato gde će prikazani primerak biti odnet, piše RT.

Vašington je pratio isporuke Bredlija, koji su prvi put upotrebljeni 1980-ih. Mnogi od njih su uništeni u prvim danima ukrajinske ofanzive u Zaporožju, prošlog juna.

Marder nemačke proizvodnje konfiskovan je u gotovo netaknutom stanju krajem marta u blizini bivšeg ukrajinskog uporišta Avdejevke u Donbasu. Nakon nekoliko testova, ruska vojska je zaključila da je pretežak, nekoristan i neprikladan za ukrajinsko ratište.

Poslednji ruski trofej, "Azovec", teško borbeno vozilo ukrajinskog dizajna misteriozno je nestalo iz fabrike 2016. godine i pronađeno je zakopano u bazi neonacističkog bataljona "Azov“, u blizini Marijupolja.

Moskovljani spekulišu da će trofeji ili biti izloženi ili pokazani tokom parade na Dan pobede 9. maja, godišnje proslave trijumfa nad nacističkom Nemačkom.

Zarobljeni ukrajinski Leopard 2A6, koji je donirala Nemačka ili neka druga članica NATO-a, odvučen je sa linije fronta tokom vikenda. Pretpostavlja se da će završiti u muzeju tenkova Kubinka koji se nalazi u parku Patriot u blizini Moskve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike