Provociraju treći svetski rat! Nemačka vojska razmatrala napad na Krimski most, procurio snimak pripadnika Bundesvera

01.03.2024

13:24

0

Do audio-materijala došli su ruski bezbednosni zvaničnici

Provociraju treći svetski rat! Nemačka vojska razmatrala napad na Krimski most, procurio snimak pripadnika Bundesvera
profimedia-0729066869 - Copyright Profimedia

Nemački vojni lideri su navodno razgovarali o operaciji bombardovanja Krimskog mosta, izjavila je u petak glavna urednica RT-a Margarita Simonjan, pozivajući se na audio-snimak koji su pustili ruski bezbednosni zvaničnici.

U snimku se navodno čuje 40-minutni razgovor između visokih oficira Bundesvera, rekla je Simonjan na društvenim mrežama.

Razgovarali su o tome kako da izvedu napad uz zadržavanje uverljivog poricanja nemačkog kancelara Olafa Šolca, prema njenom izveštaju o razgovoru.

 

 

Oni su takođe primetili da se nemačka vojska drži na distanci od ukrajinskog sukoba, za razliku od američke i britanske, za koje su rekli da su „direktno uključeni već duže vreme“, tvrdi Simonjan.

Ona nije objavila audio-snimak, ali je rekla da je bila u iskušenju da to učini.

Zahtevi za komentar su poslati nemačkim zvaničnicima, uključujući ambasadora i Ministarstvo spoljnih poslova, dodala je Simonjan.

Nemački mediji sada imaju „dobar razlog da pokažu svoju nezavisnost i postavljaju pitanja“ ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagujući na tu objavu.

 

 

Krimski most je najveća građevina ove vrste u Evropi i izgrađen je da poveže rusko poluostrvo sa Krasnodarskim krajem preko Kerčkog moreuza. Pre nego što su izbila neprijateljstva sa Kijevom u februaru 2022. to je bila jedina kopnena veza između bivšeg dela Ukrajine i ostatka Rusije.

Kijev je izveo dva bombaška napada na most u oktobru 2022. i julu 2023. koristeći kamion i pomorske bespilotne dronove. U oba navrata ubijeni su civili. Ukrajinski zvaničnici tvrde da uništavanje mosta ima vojnu svrhu.

Neki zapadni zvaničnici izneli su slične argumente, kao što je bivši američki sekretar odbrane i direktor CIA Roberts Gejts u intervjuu za Vašington post prošle nedelje.

 

 

- Ako želite da date Rusima pauzu, ako želite da prekinete taj osećaj zamaha koji imaju, zašto ne biste mogli da uradite stvari kao što je obaranje mosta u Kerčkom moreuzu? - rekao je on.

Gejts je pozvao zapadne donatore da Ukrajini daju mogućnost da to uradi, rekavši da bi uspešan napad povredio Ruse „psihički i vojno“.

Ranije ove nedelje Šolc je razbesneo Veliku Britaniju i Francusku kada je implicirao da je zapadno vojno osoblje direktno umešano u ukrajinsku upotrebu naprednog oružja koje su isporučile te nacije, navodi Politiko. To je jedan od razloga zbog kojih Berlin ne bi donirao Kijevu rakete dugog dometa "taurus", rekao je on novinarima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike