Ukrajina bi mogla da bude poražena 2024. godine: Rusija priprema ofanzivu, razmatraju se tri scenarija

23.04.2024

21:05

0

Moskva ima nekoliko ciljeva, ali joj je najvažnije da demorališe ukrajinske borce na bilo kojoj tački linije fronta

Ukrajina bi mogla da bude poražena 2024. godine: Rusija priprema ofanzivu, razmatraju se tri scenarija
Copyright Profimedia

Bivši komandant komande združenih snaga Velike Britanije upozorio je da bi Ukrajina mogla da se suoči sa porazom od Rusije 2024. godine.

General Sir Ričard Barons rekao je za BBC da postoji "ozbiljan rizik" da Ukrajina ove godine izgubi rat.

Razlog je, kako kaže, "to što Ukrajina može da oseti da ne može da pobedi".

- A kada dođe do te tačke, zašto bi ljudi više hteli da se bore i ginu, samo da bi branili neodbranjivo? - kazao je on, naglašavajući da još nije došlo dotle.

Ali Kijev ima veoma malo municije, trupa i protivvazdušne odbrane. Dugonajavljivana kontraofanziva prošle godine nije uspela da potisne ruske trupe sa zemlje koju su zauzeli i sada se Moskva sprema za letnju ofanzivu.

- Oblik ruske ofanzive koji će uslediti prilično je jasan. Vidimo da Rusija udara na prvoj liniji fronta, koristeći prednost pet prema jedan u artiljeriji, municiji i ljudima pojačanom upotrebom novog oružja - kaže general Barons.

Profimedia
 

To uključuje kliznu bombu FAB, prilagođenu verziju "glupe bombe“ iz sovjetskog doba opremljenu perajima i GPS navođenjem koja može da ponese 1.500 kilograma eksploziva.

- U nekom trenutku ovog leta očekujemo da ćemo svedočiti velikoj ruskoj ofanzivi koja će imati za cilj da se probije napred, ali ne malim dobicima, i da možda probije ukrajinske linije - rekao je Barons.

- Ako se to dogodi, rizikovali bismo da ruske snage probiju i zatim zauzmu oblasti Ukrajine gde ih ukrajinske oružane snage ne mogu zaustaviti - dodao je.

Gde bi to moglo da se desi?

Prošle godine Rusi su tačno znali gde bi Ukrajina mogla da napadne - iz pravca Zaporožja na jug prema Azovskom moru. Oni su u skladu s tim planirali i uspešno osujetili napredovanje Ukrajine.

Sada je lopta na drugoj nozi dok Rusija gomila trupe i tera Kijev da nagađa gde će biti sledeći napad.

- Jedan od izazova sa kojima se Ukrajinci suočavaju jeste da Rusi mogu da biraju gde će angažovati svoje snage - kaže doktor Džek Votling, viši naučni saradnik za kopneno ratovanje u istraživačkom centru Vajthol Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Profimedia
 

- Linija fronta je veoma duga i Ukrajinci moraju da budu u stanju da sve to brane - dodao je, ističući da oni to ne mogu.

- Ukrajinska vojska će izgubiti tlo pod nogama. Postavlja se pitanje koliko će meta biti pogođeno? - kazao je Votling.

Sasvim je moguće da ruski Generalštab tek treba da utvrdi u kom pravcu će se kretati i šta će mu biti glavnmi cilj. Ali moguće je široko podeliti njihove različite opcije na tri široke lokacije.

Harkov

- Harkov je sigurno ranjiv - smatra Votling.

Kao drugi grad u Ukrajini, koji se nalazi opasno blizu ruske granice, Harkov  je primamljiv cilj za Moskvu.

Trenutno se svakodnevno gađa ruskim raketama, pri čemu Ukrajina nije u stanju da postavi dovoljno protivvazdušne odbrane da odbrani smrtonosnu mešavinu dronova, krstarećih i balističkih projektila usmerenih u njenom pravcu.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

- Mislim da će ofanziva ove godine krenuti iz Donbasa - dodaje Barons, istirčući da će "njihovo oko biti upereno u Harkov koji je 29 kilometara ili tako nešto udaljen od ruske granice".

Da li bi Ukrajina i dalje mogla da funkcioniše kao održiv entitet ako Harkov padne? Da, kažu analitičari, ali to bi bio katastrofalan udarac i za njen moral i za njenu ekonomiju.

Donbas

Područje istočne Ukrajine poznato pod zajedničkim imenom Donbas u ratu je od 2014. godine, kada su proglašene "narodnim republikama“ Donjeck i Luagansk.

Rusija je 2022. godine anektirala dve oblasti Donbasa, Donjeck i Lugansk. Ovde se vodi većina borbi na kopnu u poslednjih 18 meseci.

Ukrajina je, kontroverzno, uložila ogromne napore, kako u ljudstvu tako i u resursima, pokušavajući da zadrži prvo grad Bahmut, a potom i Avdejevku.

U tom pokušaju izgubila je oba, kao i neke od najboljih borbenih trupa.

Kijev je ipak tvrdio da je njegov otpor naneo nesrazmerno velike žrtve Rusima. Međutim, čak i da je tako, Moskva ima još mnogo trupa koje može da pošalje u borbu, a Ukrajina nema.

Komandant američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli, upozorio je da će, osim ako SAD ne požure sa slanjem znatno više oružja i municije u Ukrajinu, njihove snage biti nadjačane na bojnom polju deset prema jedan.

Profimedia
Tenk Bredli

Taktika, rukovodstvo i oprema ruske vojske pokazali su se superiornim u odnosu na ukrajinsku, a, osim toga, ona ima superiornost u broju, posebno artiljeriji, da čak i ako ne uradi ništa drugo ove godine, njena podrazumevana opcija biće da nastavi da potiskuje ukrajinske snage nazad ka zapadu, uzimajući selo po selo.

Zaporožje

Ovo je takođe primamljiv ratni dobitak za Moskvu.

Grad na jugu Ukrajine sa više od 700.000 stanovnika (u mirnodopskim vremenima) nalazi se opasno blizu ruskih linija fronta.

To je takođe trn u oku Rusiji s obzirom na to da je to glavni grad istoimene oblasti koju je Rusija anektirala, a on je i dalje u ukrajinskim rukama.

Međutim, strašna odbrana koju je Rusija izgradila južno od Zaporožja prošle godine, u čekivanju ukrajinskog napada, sada bi zakomplikovala rusko napredovanje odatle.

Takozvana Surovikinova linija, koja se sastoji od trostrukih slojeva odbrane, protkana je najvećim, najgušće zbijenim minskim poljem na svetu. Rusija bi delimično mogla da ga demontira, ali bi to verovatno bilo otkriveno dok bi radila na tome.

Strateški cilj Rusije ove godine možda nije čak ni teritorijalni. Jednostavno bi mogli da slome borbeni duh Ukrajine i ubede njene zapadne pristalice da je ovaj rat izgubljen slučaj, smatra Votling i ističe da veruje da je ruski cilj "da stvori osećaj beznađa".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike