Šojgu najavio veliko pojačanje ruskoj vojsci i otkrio: Stradalo je skoro pola miliona ukrajinskih boraca

23.04.2024

14:36

0

Modernizacija protivvazdušne i protivraketne odbrane, kako je istakao, povećaće bezbednost ključnih objekata i strateških nuklearnih snaga

Šojgu najavio veliko pojačanje ruskoj vojsci i otkrio: Stradalo je skoro pola miliona ukrajinskih boraca
Copyright Profimedia

Na sednici kolegijuma ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je da će ove godine ruska vojska dobiti prve primerke raketnog sistema S-500 u dve verzije, kao i raketne sisteme S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U i nove generacije radara.

Modernizacija protivvazdušne i protivraketne odbrane, kako je istakao, povećaće bezbednost ključnih objekata i strateških nuklearnih snaga.

Šojgu je istakao da je jedan od glavnih prioriteta razvoja Vazdušno-kosmičkih snaga opremanje vojske modernim naoružanjem za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu. Trenutno su 82 procenta naoružanja u ruskoj vojsci savremeni modeli protivvazdušne i protivraketne odbrane, a plan je da se taj udeo poveća na 85 odsto u naredne dve godine.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, izjavio je ranije da su mogućnosti ruskog odbrambeno-industrijskog kompleksa dostigle najviši nivo od završetka Drugog svetskog rata.

Šojgu je takođe saopštio da su ukrajinske snage pretrpele gubitke od gotovo pola miliona vojnika od početka specijalne operacije ruske vojske.

- Od početka specijalne vojne operacije gubici ukrajinskih snaga iznose skoro pola miliona vojnika. Kijevski režim nije uspeo da realizuje postavljene ciljeve u kontraofanzivi u čijoj su pripremi učestvovali instruktori NATO-a. Naši vojnici su uništili mit o nadmoći zapadnog oružja - kazao je on.

Profimedia
 

On je naglasio i da su ruske snage preuzele inicijativu duž celokupne linije fronta i da potiskuju protivnika sa zauzetih pozicija.

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad nekoliko naselja u DNR-u, a intenzitet napada na logističke centre i skladišta zapadnog oružja biće pojačan, najavio je ruski ministar. On je istakao da će oružane snage Rusije nastaviti sa operacijama dok se ne postignu svi zadati ciljevi.

Šojgu je takođe pohvalio visok borbeni potencijal ruskih snaga, navodeći da su ruski sistemi PVO oborili više od 22 hiljade dronova i oko šest hiljada raketa tokom specijalne operacije, kao i oko dve hiljade drugih vazdušnih ciljeva, od kojih 592 aviona, 270 helikoptera, 349 protivvazdušnih vođenih i taktičkih balističkih raketa, 329 vođenih raketa, 278 protivradarskih raketa i 37 balona, istakao je Šojgu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike