Džo u zemlji čuda: Bajden izjavio da su mu ujaka pojeli kanibali, iako izveštaj vojske pokazuje drugačije (VIDEO)

18.04.2024

12:52

0

Prema Pentagonovoj agenciji za ratne zarobljenike i nestale, Finegan nikada nije oboren niti je bio u izviđačkoj misiji, kako je američki predsednik tvrdio

Džo u zemlji čuda: Bajden izjavio da su mu ujaka pojeli kanibali, iako izveštaj vojske pokazuje drugačije (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/Jules31415

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su njegovog ujaka koji je nestao u Pacifiku tokom Drugog svetskog rata pojeli kanibali.

Potporučnik Ambrouz Finegan iz američkih vojnih vazduhoplovnih snaga proglašen je nestalim u maju 1944. godine, nakon što se njegov bombarder srušio u more.

- Oboren je u oblasti gde je u to vreme bilo mnogo ljudoždera. Nikada nisu pronašli njegovo telo, ali članovi vlade su se vratili kada sam otišao dole i oni su proverili i pronašli neke delove aviona - rekao je Bajden novinarima na govoru u okviru kampanje ispred Air Force One u Skrantonu u Pensilvaniji.

Nekoliko sati kasnije, na sastanku sa članovima sindikata United Steelworkers u Pitsburgu, Bajden je ispričao istu priču.

- Ubijen je u Novoj Gvineji i nikada nisu pronašli telo jer je nekada bilo... bilo je mnogo kanibala, zaista, u tom delu Nove Gvineje - rekao je 81-godišnji demokrata.

Međutim, prema Pentagonovoj agenciji za ratne zarobljenike i nestale (POW-MIA), Finegan nikada nije oboren niti je bio u izviđačkoj misiji, kako je Bajden tvrdio.

Prema zvaničnom izveštaju o incidentu, laki bombarder A-20 Havoc bio je u "kurirskom bekstvu“ sa ostrva Los Negros kada su mu motori otkazali na maloj visini. Avion je pao u more kod severne obale Nove Gvineje i dva od tri člana posade nisu uspela da se izvuku iz olupine koja je tonula i nikad nije pronađena. Čoveka koji je preživeo spasao je čamac koji je prolazio.

Bajden je ispričao mnoge izmišljene priče o svom životu tokom 50-godišnje karijere u politici, a najpoznatija je ona da je uhapšen dok je pokušavao da poseti Nelsona Mandelu u južnoafričkom zatvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike