RAT NA BLISKOM ISTOKU Više izraelskih tenkova i buldožera krenulo ka kamp Nur Šams; Brigade Kuds preuzele su odgovornost za napad

19.04.2024

16:37 >> 23:45

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Više izraelskih tenkova i buldožera krenulo ka kamp Nur Šams; Brigade Kuds preuzele su odgovornost za napad
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 194. dan. 

Intenzivni udari IDF-a na grad Gazu, desetine poginulih i povređenih, javlja Vafa. Na severu Gaze ubijen Jusef Šabat, visoki zvaničnik Hamasa.

Komandant Iranske revolucionarne garde zadužen za nuklearnu bezbednost upozorava da bi Iran bi mogao da preispita svoju "nuklearnu doktrinu" usled izraelskih pretnji.

Evropski savet osudio napad Irana na Izrael i najavio nove sankcije Teheranu. 

                             *** UŽIVO ***

23.44 - Više izraelskih tenkova i buldožera krenulo ka kamp Nur Šams na Zapadnoj obali

Više tenkova izraelske vojske kreće se ka izbegličkom kampu Nur Šams na okupiranoj Zapadnoj oblali, prenela je Al Džazira. Kolonu tenkova pratilo je nekoliko buldožera, navodi portal. Racija izraelske vojske u kampu Nur Šams, pri čemu je petoro palestinaca ubijeno, a četvoro izraelskih vojnika povređeno. Izraelska vojska je u četvrtak uveče ušla u Tulkarem kroz zapadni ulaz, uz pratnju dva buldožera, a zatim zatvorila sve ulaze u Nur Šams, kao i glavne puteve koji vode do njega.

23.06 - Brigade Kuds preuzele su odgovornost za napad na južni Izrael

Ranije smo izvestili da su se sirene za vazdušni napad oglasile u oblastima južnog Izraela oko Pojasa Gaze i da su fragmenti protivvazdušne rakete pali na naselje Sderot, u blizini granice.

Brigade Kuds, naoružano krilo palestinskog islamskog džihada, preuzele su odgovornost za napad, rekavši da su "bombardovale" izraelske gradove Sderot i Niram.

21.21 - Jedna osoba je ubijena u izraelskom napadu na kuću u Rafi


Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je ranjeno u novom izraelskom napadu na kuću u Rafi.

Žena koja je izgubila život identifikovana je kao Rana Valid al-Rijati, čije je telo prebačeno u bolnicu Abu Jusef al-Nadžar u Rafi.

Kuća je navodno povezana sa obdaništem u okrugu Al-Salam, istočno od Rafe.

20.27 - PRCS: Izraelske snage upucale lekara deobrovoljca u Nur Šamsu

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) saopštilo je da je jedan od njihovih lekara dobrovoljaca upucan dok je radio u izbegličkom kampu Nur Šams, nedaleko od Tulkarema na okupiranoj Zapadnoj obali.

 

 

PRCS je saopštila da je doktor pogođen u stopalo "dok je obavljao svoje humanitarne dužnosti". U objavi na platformi X, PCRS navodi da izraelske snage sprečavaju hitnu pomoć da stigne do ranjenog lekara, javlja Al Džazira.

19.44 - Safadi: Jordan neće dozvoliti da bude umešan u sukob Irana i Izraela

Jordan neće dozvoliti da se nađe u centru sukoba između Irana i Izraela i time ugrozi bezbednost svojih građana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje, citirajući reči koje je jordanski šef diplomatije Ajman Safadi uputio iranskom kolegi Hoseinu Amirabdolahijanu.

''Safadi je naglasio da trenutna eskalacija služi samo da skrene pažnju sa izraelske agresije na Gazu, čije zaustavljanje mora biti prioritet“, dodaje se u saopštenju, prenosi Al Džazira.

18.39 - Iranski ministar spoljnih poslova: Nema žrtava, nema štete

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je da u napadu dronovima na grad Isfahanuza nije bilo žrtava niti je pričinjena šteta.

"Medijske pristalice cionističkog režima su u očajanju pokušali da iz svog poraza izvuku pobedu, dok je mini-dronovi nisu izazvali nikakvu štetu ili žrtve", reakao je Amirabdolahjan u Njujorku.

Teheran je nagovestio da nema planove za odmazdu. Izrael nije dao nikakav javni komentar o incidentu.

18.35 - Američki veto je bio "neodgovoran", kaže iranski zvaničnik

Teheran kaže da je američki veto u Savetu bezbednosti koji je sprečio punopravno članstvo Palestine u UN "neodgovoran".

„Akcija Vašingtona razotkrila je prirodu američke spoljne politike i njenu izolovanu poziciju“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

18.18 - Izraelske snage ubile vođu brigade otpora Tulkarem

Izraelske snage izvršile su raciju na izbeglički kamp Nur Šams istočno od Tulkarema na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelske snage su u poslednjih sat vremena ubile četiri palestinska borca.

„Jedan od njih je bio Mohamed Džaber, vođa Tulkaremske otporne brigade, bataljona od oko 50 ljudi koji se nalazi u Tulkaremu“, rekao je on.

17.58 - Porodice talaca blokirale auto-put između Jerusalima i Tel Aviva

Porodice talaca blokirale su auto-put između Jerusalima i Tel Aviva, zahtevajući povratak svojih najmilijih.

 

 

Desetine rođaka talaca iz Gaze, zajedno sa njihovim pristalicama, blokirali su put 1, glavni auto-put između Jerusalima i Tel Aviva, protestujući zbog neaktivnosti vlade u povratku njihovih najmilijih.

17.37 - Pomorska industrija traži od UN-a zaštitu za komercijalne brodove

Trgovački brodovi i pomorci su u sve većoj opasnosti na moru kako napadi eskaliraju na Bliskom istoku, a Ujedinjene nacije moraju učiniti više da zaštite lance snabdevanja, navodi se u pismu pomorske industrije.

Napetosti su porasle širom Bliskog istoka od 7. oktobra, i u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, vodeća svetska udruženja brodarske industrije navela su da je iranska zaplena kontejnerskog broda "MSC Aries" 13. aprila kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata "još jednom istakla nepodnošljivu situaciju".

"Nevini pomorci su ubijani, i uzimani za taoce", navodi se između ostalog u pismu.

16.36 - Amerika uvela sankcije za one koji su prikupljali sredstva za naseljenike Zapadne obale

Američko Ministarstvo finansija objavilo je da SAD uvode sankcije Fondu Mount Hebron i Shlom Asiraich - dva entiteta za koje su SAD rekle da su pomogla u prikupljanju desetina hiljada dolara za dvojicu nasilnih ekstremista na Zapadnoj obali koji su već na meti američkih sankcija.

16.05 - Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 34.000

Najmanje 34.012 Palestinaca je ubijeno, a 76.833 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

15.06 - Šef UN-a: Krajnje je vreme da se zaustavi opasni krug odmazde

U pažljivo sročenom saopštenju, u kom ne pominje poslednji napad na Iran, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je da je “krajnje vreme da se zaustavi opasni krug odmazde” na Bliskom istoku.

- Generalni sekretar osuđuje svaki čin odmazde i apeluje na međunarodnu zajednicu da radi na sprečavanju bilo kakvog razvoja događaja koji bi mogao imati razorne posledice po celu regiju i šire - rekao je Guterešov portparol Stefane Dužarik.

Profimedia
Gutereš

13.45 - Lavrov: Rusija je rekla Izraelu da Iran ne želi eskalaciju

Sergej Lavrov kaže da je Rusija razgovarala i sa iranskom i sa izraelskom stranom.

U intervjuu za ruske radio-stanice ruski ministar spoljnih poslova je rekao: “Jasno smo dali do znanja Izraelcima da Iran ne želi eskalaciju”.

13.18 - G7 poziva sve strane da spreče dalju eskalaciju na Bliskom istoku

Ministri spoljnih poslova grupe G7 na sastanku u italijanskom Kapriju pozvali su “sve strane” da “rade na sprečavanju dalje eskalacije” na Bliskom istoku.

- U svetlu izveštaja o napadima 19. aprila, pozivamo sve strane da rade na sprečavanju dalje eskalacije. G7 će nastaviti da radi na tome - navedeno je u saopštenju G7.

13.05 - Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan pozivaju na deeskalaciju

Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan pridružili su se brojnim zemljama koje su pozvale na deeskalaciju kako bi se izbegle ozbiljne posledice u regionu.

 

 

U međuvremenu je ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi osudio sve akcije “koje prete uvlačenjem regije u rat”.

12.58 - Tajani: Izrael u poslednjem trenutku upozorio SAD o napadu dronom na Iran

Sjedinjene Američke Države saopštile su u petak ministrima spoljnih poslova G7 da su od Izraela dobile informaciju u "poslednjem trenutku” o akciji dronovima u Iranu, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova, prenosi Asošijejted pres (AP).

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da su SAD dale informacije na sednici u petak ujutru, koja je promenjena u poslednjem trenutku kako bi se rešio sumnjivi napad.

11.24 - Egipat zabrinut zbog napada u Iranu

Egipat je izrazio “zabrinutost” zbog eskalacije između Irana i Izraela, objavio je državni medij Ahram saopštenje Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je pozvalo obe strane na "najveći nivo" uzdržanosti, upozoravajući na posledice širenja sukoba i nestabilnosti u regiji.

11.12 - Islamska država u napadima ubila 28 sirijskih vojnika

Borci Islamske države ubili su u četvrtak 28 sirijskih vojnika i pridruženih provladinih snaga u dva napada na područja u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom vlade, javlja agencija Frans pres (AFP) pozivajući se na ratnog posmatrača.

 

 

U jednom napadu "22 vojnika regularne vojske i borca provladinih snaga ubijena su kada su džihadisti IDF otvorili vatru na vojni autobus u istočnoj provinciji Homs“, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Većina ubijenih bili su pripadnici brigade Al Kuds, grupe koju čine palestinski borci.

10.22 - Likud nagoveštava ulogu Izraela u napadu na Iran

Članica izraelskog parlamenta je sugerisala da je Izrael izveo napad na teritoriju Irana.

- Dobro jutro, dragi narode Izraela, jutro u kom je glava ponosno podignuta. Izrael je snažna i moćna zemlja - napisala je Tali Gotliv, članica stranke Likud premijera Benjamina Netanjahua, na društvenoj meži Iks.

9.48 - Tajani: Potrebna je apsolutna deeskalacija

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je u petak na "apsolutnu deeskalaciju“ nakon izveštaja da je Izrael izveo napad na Iran, rekavši da će kolege iz G7 o tome razgovarati na razgovorima na Kapriju, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Antonio Tajani
Antonio Tajani

- Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju - rekao je on za RAI vesti sa italijanskog ostrva, gde je Rim domaćin sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G7.

9.29 - SANA: Izrael tokom noći gađao PVO lokacije u Siriji

Izrael je noćas raketama gađao Siriju, javila je sirijska novinska agencija SANA. Kako je navedeno, na meti su bile lokacije sirijske protivvazdušne odbrane u južnom delu zemlje, a naneta je materijalna šteta.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane. (Kraj) pv/cv

9.02 - Iranski državni mediji javili su da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila tri drona iznad Isfahana.

Stanovnici grada poslali su BBC-ju snimak na kome se čini da se vide eksplozije.

8.00 - Oglasio se zvaničnik Irana

Predstavnik Državnog centra za kibernetički prostor Irana negirao je raketni napad na njegovu zemlju.

Hosein Dalirian je na Iksu napisao da "nije bilo vazdušnog napada sa spoljnih granica na Isfahan ili druge delove zemlje". Rekao je da je Izrael "samo napravio neuspešan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima i da su oni oboreni".

Iranski državni mediji izveštavaju slično i kažu da su sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tokom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izveštaja o direktnom udaru ili eksploziji. Dodaje se i da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni.

7.51 - Obnovljeni letovi nakon dejstva PVO iznad Isfahana

Avio letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

6.45 - Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, ispalivši projektile na ovu državu, prenose svetski mediji. Jedan projektil je pogodio teritoriju Irana, potvrdili su američki zvaničnici za CBS News, prenosi BBC.

Iranski mediji izveštavaju da su letovi iznad nekoliko gradova otkazani, prenosi AP. Napadnuti su ciljevi u blizini grada Isfahana, kod kojeg se nalaze nuklearna postrojenja, ali su ona bezbedna.

Kako javlja agencija IRNA, aktivirani su PVO sistemi iranske vojske, a "eksplozije koje su se čule su rezultat dejstva PVO po nekoliko mini-dronova koji su ispaljeni".

Iranska država je bila u stanju uzbune još od najava Izraela da će odgovoriti na iranske napade koji su se desili u subotu uveče.

6.15 - Netanjahu se suprotstavio nemačkoj ministarki: "Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je u toku razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze navodno optužila Izrael da je izazvao krizu gladi u palestinskoj enklavi, na šta je Netanijahu navodno odgovorio: "Mi nismo nacisti'', javlja izraelski Kanal 13.

AP Photo/Franc Zhurda
 

Kanal 13 izveštava da je Netanijahu, kada je nemačka šefica diplomatije ponudila da pokaže njemu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru fotografije gladne dece u Gazi, odgovorio da postoje slike pijaca i plaža u Pojasu Gaze i da tamo ''nema gladi'', prenosi Tajms of Izrael.

Na društvenim mrežama kruže fotografije koje navodno pokazuju tezge na pijacama i stanovnike Gaze kako uživaju na plaži, nakon što je izraelska vojska pre dve nedelje povukle kopnene snage iz južnog dela Pojasa Gaze.

6.00 - SAD su blokirale prijem Palestine za članstvo UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije podržao rezoluciju kojom se Palestini daje punopravno članstvo u svetskoj organizaciji.

Usvajanje rezolucije sprečile su SAD, koje su na nju stavile veto u Savetu bezbednosti kako bi palestinskim vlastima uskratile punopravno članstvo u UN.

SAD tvrde da bi nezavisnu palestinsku državu trebalo uspostaviti direktnim pregovorima između Izraela i palestinskih vlasti, a ne akcijom UN.

Velika Britanija i Švajcarska su bile uzdržane, dok je preostalih 12 članova saveta glasalo "za", javio je Al Džazirin Ivica Puljić.

Palestinski pritisak za punopravno članstvo u UN dolazi šest meseci nakon što je počeo rat u Gazi i kako Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike