Pistorijus posle skandala: Jedan učesnik razgovora je koristio nebezbednu liniju, razmatramo mere

05.03.2024

12:12

0

"Pojedini delovi razgovora vojnih zvaničnika o Ukrajini nisu bili namenjeni široj javnosti"

Pistorijus posle skandala: Jedan učesnik razgovora je koristio nebezbednu liniju, razmatramo mere
Boris Pistorijus - Copyright AP Photo/Matthias Schrader

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio je danas da je jedan od učesnika razgovora vojnih zvaničnika o Ukrajini, koji je presrela Rusija, komunicirao preko nebezbedne linije i da se razmatraju disciplinske mere.

Rusija je verovatno presrela vojni poziv širim merama nadzora, a ne špijunskim ili ciljanim nadzorom, rekao je Pistorijus.

Naveo je da je poznato da su učesnici razgovora koristili platformu "Webex", koja je odobrena za komunikaciju u nemačkom ministarstvu odbrane, a da će Berlin preduzeti tehničke i organizacione mere kako bi osigurala da se takav incident više ne ponovi.

Pistorijus je ranije izjavio da pojedini delovi razgovora vojnih zvaničnika o Ukrajini nisu bili namenjeni široj javnosti, navodeći da bi tužilaštvo moglo da otvori slučaj zbog curenja informacija, kao i da su na snimku oficiri Bundesvera razgovarali o "različitim scenarijima" događaja, a ne o planovima. 

Ruski mediji su u petak objavili audio-snimak približno 30-minutnog razgovora na kojem se čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete "taurus" i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike