RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael spreman da razmotri efikasan kraj rata u Pojasu Gaze; IDF: Gađali smo položaje Hezbolaha

28.04.2024

16:47 >> 00:37

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael spreman da razmotri efikasan kraj rata u Pojasu Gaze; IDF: Gađali smo položaje Hezbolaha
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 204. dan. 

Doktor Muhamad el Mughir, direktor civilne odbrane Gaze, izjavio je da je završena ekshumacija tela iz medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu. 

Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tela iz masovnih grobnica otkrivenih u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu izneli su sumnje da su pripadnici izraelske vojske umešani u krađu organa, prenosi palestinska agencija VAFA.

Hamas je kritikovao predlog 17 zemalja za puštanje izraelskih talaca jer, smatra, nije uspeo da odgovori da palestinske zahteve.

Obustavlja se istraga protiv više radnika UNRVA po optužbama Izraela da su učestvovali u prošlogodišnjem napadu Hamasa.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu uživo:

00.00 - Izrael spreman da razmotri efikasan kraj rata u Pojasu Gaze

Izrael je spreman da razmotri efikasan kraj rata u Pojasu Gaze, izjavio je danas neimenovani visoki izraelski zvaničnik za info-portal na hebrejskom jeziku Vala njuz. "Nadamo se da je ono što smo ponudili dovoljno da Hamas uđe u ozbiljne pregovore. Nadamo se da će shvatiti da smo mi ozbiljni u vezi sa dogovorom, a mi to jesmo. Moraju da shvate da ako se prva faza sprovede, moći ćemo da napredujemo ka sledećim fazama i dođemo do kraja rata", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, prenosi Tajms of Izrael.

23.18 - Izraelski doseljenici napali su palestinske farmere na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Napadi naseljenika dogodili su se u dolini Jordana, Hebronu i Vitlejemu“, izvestile su Komisija za otpor kolonizaciji i zidovima (CVRC) i novinska agencija Vafa.

Komisija je u saopštenju navela da su Izraelci iz ilegalnih naselja "upali u domove i šatore građana u oblasti doline Jordana i uništili njihovu imovinu i napali pastire u tom području".

Svjedok je također rekao agenciji Anadolu da su naoružani doseljenici napali nekoliko palestinskih farmera na njihovim poljima u gradu Nahalin, zapadno od Vitlejema.

23.03 - Izrael bombardovao grad na jugu Libana, devetoro je povređeno

Prema libanskoj državnoj Nacionalnoj novinskoj agenciji (NNA), devet osoba je povređeno u izraelskom napadu na grad Sarbin na jugu zemlje.

Izraelske snage pogodile su kuću u gradu Sarbinu na jugu Libana.

NNA je saopštila da je jedna osoba teško povređena, a da su među ranjenima i dva državljana Sirije.

22.28 - IDF: Gađali smo položaje Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da su pogodili su položaje Hezbolaha u južnom Libanu. 

 

 

Udar dolazi nekoliko sati posle ispaljivanja nekoliko protivtenkovskih projektila iz pravca Libana i nakon što je, kako se navodi, sumnjiva vazdušna meta presretnuta na severu zemlje, posle ispaljivanja nekoliko protivtenkovskih projektila iz pravca Libana.

20.22 - Hezbolah kaže da je gađao severni Izrael

Hezbolah je sada saopštio da je gađao sever Izraela dronovima i navođenim projektilima nakon što su tri osobe, uključujući dve njegove, ubijene u izraelskim napadima na "civilne kuće".

U saopštenju, libanska oružana grupa je saopštila da je „izvela složen napad upotrebom eksplozivnih dronova i navođenih projektila na štab vojne komande Al Manara i na okupljanje snaga 51. bataljona brigade Golani“.

20.04 - Najmanje sedam civila ubijeno u izraelskom napadu na Rafu

Pozivajući se na lokalne i medicinske izvore, palestinska novinska agencija Vafa javila je da je najmanje sedam Palestinaca ubijeno, a nekoliko ranjeno nakon što su izraelski ratni avioni bombardovali kuću severoistočno od grada Rafa.

Više od milion Palestinaca potražilo je utočište u Rafi, određenoj "sigurnoj zoni" u južnoj Gazi.

Uprkos tome, izraelska vojska je više puta gađala to područje iz vazduha, a postoji bojazan da bi mogla da pokrene kopnenu ofanzivu na Rafu.

19.15 - Huti tvrde da su oborili američki dron, objavljen video kao dokaz

Jemenski Huti tvrde da su oborili američki borbeni dron i objavili video-snimke na kojima se vide delovi bespilotne letelice.

Huti tvrde da su dron oborili raketom zemlja-vazduh, što je deo nove serije napada pobunjenika ove nedelje, nakon relativnog zatišja, usled rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Zvaničnici Pentagona, Centralne komande Sjedinjenih Država i Ratnog vazduhoplovstva SAD nisu komentarisali saopštenje Huta, ali je Si-Bi-Es njuz naveo komentar neimenovanog američkog zvaničnika koji je potvrdio da se dron srušio u Jemenu.

 

 

Video-snimak koji su objavili Huti uključuje lansiranje projektila koji cilja dron, a u pozadini se čuje muškarac koji recituje slogan ove grupe nakon što je letelica pogođena: ''Bog je najveći, smrt Americi, smrt Izraelu, proklinjemo Jevreje, pobeda islama".

18.41 - Hamas: Male šanse da prihvatimo izraelski predlog

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za libanske medije koje podržava Hezbolah da su male šanse da organizacija prihvati izraelski predlog o sporazumu o oslobađanju talaca, ukoliko u njemu ne bude "fundamentalnih amandmana".

"Novi predlog ne odražava suštinsku promenu izraelske pozicije. Ne daje jasne odgovore na pitanje povlačenja iz Gaze i potpunog prekida vatre", kaže zvaničnik, ne iznoseći detalje o predlogu.

17.35 - Poginulo sedmoro palestinskih civila u Rafi, nastavljaju se napadi IDF-a

Najmanje sedmoro palestinskih civila je poginulo, a više osoba je povređeno, u izraleskim vazdušnim udarima na Rafu, prenela je palestinska novinska agencija Vafa.

17.17 - Hamas objavio novi video snimak na kojem taoci mole za pomoć

Hamas je objavio video snimke na kojima su prikazani novi taoci Kit Sigel (64) i Omri Miran (46). 

Dvojica talaca su potvrdila svoj identitet i u snimku su istakli da se nadaju dogovoru koji bi ih oslobodio, kao i druge ljude u zatočeništvu u Pojasu Gaze. 

Miran na snimku poručuje da je u zorbljeništvu proveo 202 dana, dok Sigel pominje i jevrejski praznik Pasha, što ukazuje da su materijali nedavno snimljeni. 

Sigel je američki državljanin, a zarobljen je sa svojom ženom u kibucu Kfar Aza 7. oktobra. Njegova supruga, Aviva Sigel, puštena je tokom novembarske razmene talaca i palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima.

Borci Hamasa su Mirana zarobili tokom napada 7. oktobra u kibucu Nir Oz.

16.46 - Hiljade ljudi na propalestinskom maršu u centru Londonu

Hiljade propalestinskih demonstranata započelo je marš u centru Londona pozivajući na hitan prekid vatre u Gazi.

Marš, koji je organizovala Palestinska kampanja solidarnosti, krenuo je sa Parlamentarnog trga nešto pre 13.00 GMT i proći će kroz Vajthol pre nego što se završi u Hajd parku.

16.12 - Bajden: Porodice talaca imaju moju reč

Američki predsednik Džo Bajden objavio je na internetu fotografiju susreta s Abigejl Edan, mladom devojkom koja je odvedena u Gazu nakon napada koji je predvodio Hamas 7. oktobra na jugu Izraela.

Do susreta je došlo u Ovalnoj kancelariji ranije ove sedmice.

- Neću stati sve dok se svaki talac poput Abigejl, otrgnut od svoje porodice, ne vrati u naručje svojih voljenih. Imaju moju reč. Njihove porodice imaju moju reč - napisao je Biden na Iksu.

 

 

14.05 - Ministarstvo zdravlja Gaze upozorava na širenje bolesti i epidemije

Širenje bolesti i epidemije posledice su izlivanja kanalizacije, gomilanja otpada na ulicama i u kampovima za raseljene, te širenja insekata u opkoljenom Pojasu Gaze.

Zbog rastuće temperature, takva mešavina elemenata preti "zdravstvenom katastrofom", navodi Ministarstvo zdravlja Gaze.

- Apelujemo na sve zainteresovane međunarodne i humanitarne institucije da brzo intervenišu - dodaje se.

12.37 - Na Zapadnoj obali uhapšeno 20 Palestinaca

Izraelske snage uhapsile su najmanje 20 Palestinaca širom Zapadne obale.

Oni su uhapšeni u više racija u Ramallahu, Hebronu, Nablusu, Tulkaremu, Jeninu i Jerusalemu, navodi novinska agencija Wafa.

12.17 - Broj stradalih u Gazi porastao na 34.388

 

 

Najmanje 34.388 Palestinaca je ubijeno, a 77.437 povređeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze u subotu.

Oko 32 su poginula, a 69 je ranjeno u protekla 24 sata, saopštilo je Ministarstvo.

11.48 - Britanija šalje trupe u Gazu

Britanske trupe mogle bi da budu poslate u Gazu da pomognu u isporuci pomoći novom pomorskom rutom, preneo je BBC njuz.

Dok su SAD ranije rekle da njihove snage neće ići na obalu, smatra se da Velika Britanija razmatra slanje britanskih trupa kada se koridor pomoći bude otvorio sledećeg meseca.

9.53 - Izraelske snage pucale na ribarsku luku u Gazi

Izraelski brodovi pucali su iz teških mitraljeza prema ribarskoj luci u gradu Gazi, kao i prema kampu Šati na severu Gaze, izveštava Al Džazira Arabik.

Izraelske snage juče su pucale na ribare koji su radili u blizini obale Rafe, ubivši jednog i ranivši drugog.

Profimedia
 

9.21 - Izraelska vojska tvrdi da je u petak pogodila 25 vojnih ciljeva u Gazi

Vojska je ciljala Hamasova skladišta oružja, lansirna mesta i baze širom Pojasa, dok je ubijala brojne borce, rekla je izraelska vojska.

Mnoge od operacija odvijale su se u centralnoj Gazi, gde su izraelski zračni napadi, koje su usmeravale trupe na zemlji, ciljali na ćeliju Hamasa, kao i na vozilo u kom se nalazilo osam boraca te grupe, dodala je.

9.11 - Izraelski vojnici ubili dvojicu naoružanih Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili su dvojicu naoružanih Palestinaca koji su otvorili vatru na njih iz vozila u blizini grada Dženina na Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa javila je da su bezbednosni zvaničnici potvrdili da su poginula dva Palestinca, a da je palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo da su dva Palestinca ranjena.

7.29 - Hamas saopštio da je dobio odgovor Izraela na svoj predlog za prekid vatre

Palestinska militantna grupa Hamas primila je danas zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze i razmotriće ga pre nego što iznese svoj stav, saopštio je zamenik šefa Hamasa u Gazi Halil al Haja.

Al Haja, čije je sedište trenutno u Kataru, naveo je da je Hamas dobio zvanični odgovor Izraela na predlog za prekid vatre koji je 13. aprila predstavljen posrednicima u pregovorima iz Egipta i Katara.

Profimedia
 

Egipatska delegacija posetila je u petak Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima o ponovnom pokretanju razgovara o okončanju sukoba u Pojasu Gaze i povratku preostalih talaca koje drži Hamas, izjavio je neimenovani zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik je naveo da Izrael na tom sastanku nije imao nove predloge, iako je bio voljan da razmotri uspostavljanje ograničenog primirja tokom kojeg bi 33 taoca bila oslobođena, umesto 40, što je bilo ranije predloženo.

7.00 - Kina će biti domaćin pregovora Hamasa i Fataha

Diplomata sa sedištem u Pekingu rekao je novinskoj agenciji Rojters da će Kina biti domaćin pregovora o jedinstvu Palestinaca između Hamasa i njegovog rivala Fataha.

Zvaničnik Fataha rekao je Rojtersu da je delegacija, koju predvodi visoki zvaničnik grupe Azam al Ahmed, otišla u Kinu. S druge strane, zvaničnik Hamasa je rekao da će pregovarački tim te frakcije, na čelu sa visokim zvaničnikom Musom Abu Marzukom, doleteti tamo kasnije u petak.

- Podržavamo jačanje autoriteta palestinske nacionalne samouprave i podržavamo sve palestinske frakcije u postizanju pomirenja i povećanja solidarnosti kroz dijalog i konsultacije - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu u petak, ne potvrdivši sastanak.

6.52 - Palestinci u Rafi žive u "staklenicima': Dvoje dece preminulo zbog vrućine

Filipe Lazarini, glavni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA), rekao je u postu na Ks da je toplotni talas u Gazi „još više pogoršao ionako nehumane uslove života”.

On je dodao da je agencija dobila izveštaje da je najmanje dvoje dece umrlo zbog vrućine.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike