Niko nema što Putin imade: Šta se zna o ruskom raketnom sistemu S-500 Prometej?

24.04.2024

21:14

0

I ruski i strani posmatrači se slažu da je ovaj sistem najsofisticiraniji na svetu i da mu nema ravnog

Niko nema što Putin imade: Šta se zna o ruskom raketnom sistemu S-500 Prometej?
Copyright Wikimedia/Пресс-служба Минобороны РФ

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je u utorak da će vojska ove godine dobiti dodatne raketne sisteme S-500. Ruski i strani posmatrači su ih hvalili kao možda najsofisticiraniji i najmoćniji sistem protivvazdušne i raketne odbrane na svetu.

Ruske trupe protivvazdušne odbrane dobiće ove godine preko potrebno pojačanje svojih sposobnosti usred tekućeg rata NATO-a u Ukrajini, uključujući novi sistem vazdušne i raketne odbrane S-500.

- Ove godine trupe će dobiti prve jedinice protivvazdušnog raketnog sistema nove generacije S-500 u dve modifikacije - zenitno-raketne sisteme dugog dometa i protivraketne odbrambene sisteme - rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu na brifingu u utorak.

Pored toga, rekao je Šojgu, proizvođači odbrane isporučiće nove S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U i nespecifikovane "radarske sisteme nove generacije“, pojačavajući integrisani protivvazdušni i protivraketni štit Rusije.

Kako su odgovorne za čuvanje vazdušnog prostora iznad najveće kopnene mase na Zemlji od pretnji, ruskim snagama protivvazdušne odbrane biće potrebna sva pomoć koju mogu dobiti u narednim mesecima, posebno nakon što su SAD i Britanija ove nedelje krenule da dramatično eskaliraju ukrajinsku krizu odobravanjem desetina milijardi dolara pomoći u novom naoružanju, uključujući krstareće rakete Storm šedou, i potencijalno, taktičke balističke rakete ATACMS.

S-500 Prometej je drumski pokretni vazdušni i protivraketni odbrambeni sistem koji je kreirao Almaz-Antej - glavni ruski proizvođač i proizvođač protivvazdušnih raketa i protivraketnog odbrambenog oružja.

 

 

U nastavku su osnovne karakteristike sistema:

- Sistem ima domet do 600 kilometara i mogućnost otkrivanja ciljeva na udaljenosti do 800 kilometara;

- S-500 može istovremeno da gađa do 10 balističkih nadzvučnih ciljeva koji lete brzinom do 7 kilometara u sekundi;

- Može da napada ciljeve koji lete hipersoničnim brzinama (do 10 maha, ili 12.348 kilometara na sat);

- Domet S-500 je dovoljan da onesposobi neprijateljske rakete, svemirske letelice i platforme orbitalnog oružja u svemiru na niskim orbitama oko Zemlje;

- Sistemske rakete presretači manevrišu u letu i imaju nezavisne ugrađene radarske komponente koje im omogućavaju da učestvuju u kinetičkim napadima;

- S-500 se može ugraditi u jedinstvenu mrežu protivvazdušne i protivraketne odbrane zajedno sa S-400, S-300VM4, S-350 Vityaz i drugim sistemima.

Istorija

 

 

Razvoj pete generacije iteracije Almaz-Antejevog raketnog sistema zemlja-vazduh dugog dometa serije S počeo je 2002. godine, iste godine kada su SAD jednostrano izašle iz Ugovora o antibalističkim raketama sa Rusijom i počele da eksperimentišu sa raketnim štitom i mogućnostima masovnog konvencionalnog udara. Poznato je da su početni razvojni radovi obavljeni pod kodnim imenom Vlastelin (doslovno "Suveren" ili "Gospodar").

Idejni projektni radovi završeni su 2011. godine, sa prototipom opreme proizvedene od 2013. godine za testiranje i novom serijom projektila specijalno za sistem kreiran 2014-2015. Radovi na razvoju završeni su krajem 2010-ih, nakon što je vojska počela sa rigoroznim testiranjem sistema.

Prvi komplet brigade S-500 stigao je u 15. Vazdušno-kosmičku armiju specijalne namene, zaduženu za odbranu Moskve i centralne Rusije, u jesen 2021. godine, a generalni direktor Almaz-Anteja Jan Novikov potvrdio je u proleće 2022. da je masovna proizvodnja u toku.

Sastav

Kao i drugi sistemi u svojoj klasi, S-500 se sastoji ne samo od lansera, već i od složenog ekosistema prateće opreme teškog za dešifrovanje (koja se može kombinovati i upariti u zavisnosti od potreba), uključujući jedan ili više radara za lociranje ciljeva, opreme za ometanje, komandnog mesta i jednog ili više vozila za pretovar.

 

 

Zbog oznake S-500, koja označava upotrebu na velikim dometima protiv projektila, aviona i svemirskih letelica i ima ograničenu ili nikakvu efikasnost protiv pretnji kratkog dometa, sistem je meta visoke vrednosti koju bi idealno trebalo da prati u svakom trenutku Buk, Pancir-S i/ili drugi sistemi protivvazdušne odbrane manjeg dometa koji bi trebalo da ga zaštite.

Konfiguracija S-500 može uključivati:

- Više lansirnih vozila 77P6 koja sadrže rakete za vazdušnu i protivraketnu odbranu. Oni su srce sistema. S-500 se lako razlikuje od S-400 i drugih lansirnih vozila serije S zahvaljujući dvostrukom nosivošću kontejnera za lansiranje, umesto uobičajena četiri;

- Vozilo komandnog mesta 55K6MA ili 85Zh6-1/85Zh6-2;

- 91N6A(M) radar za rano upozorenje i upravljanje borbom;

- Radar za akviziciju 96L6-1 i/ili 76T6/77T6 ABM radar sa aktivnim faznim nizom;

- 96L6 mobilni radar sa detektorom velike visine (opciono);

- 97L6 napredni sistem kontrole vazdušne i protivraketne odbrane (opciono);

- 40V6MT univerzalni mobilni kontrolni toranj-jarbol (opciono).

Rakete

 

 

Nova generacija protivvazdušnih i protivraketnih projektila razvijena je specijalno za S-500. Prema javno dostupnim informacijama, rakete koje koristi sistem uključuju:

- 77N6-N i 77N6-N1 presretače za protivraketnu odbranu i protivsatelitsku/svemirsku namenu. U upotrebi su od 2022. Razvio ih je MKB Fakel, podružnica Almaz-Anteja sa više od 70 godina iskustva u razvoju vođenih raketa zemlja-vazduh;

- Protivvazdušne rakete 40N6M.

Sposobnosti

Ruski i strani vojni posmatrači slažu se da deklarisane karakteristike čine S-500 neosporno najsofisticiranijim sistemom vazdušne i raketne odbrane na svetu i sistemom koji će verovatno ostati bez konkurencije u godinama koje dolaze.

- S-500 je robotski kompleks. U automatskom režimu i sa elementima veštačke inteligencije, u stanju je da odredi tip mete, odvoji prijatelja od neprijatelja, odabere najopasniji cilj, izabere potrebnu vrstu projektila i ispali ih. Sve se to odvija pod kontrolom ljudskih operatera, ali može da se odvija ili u potpuno ručnom režimu, kada svaku funkciju obavlja operater, ili u automatskom režimu - napisao je 2022. ruski vojni ekspert Jurij Knutov u analizi Prometeja.

S-500 je važno oruđe za sve gušći sistem ruske vazdušne i protivraketne odbrane koji može pomoći u zaštiti celih gradova od neprijateljskih napada, smatra posmatrač za odbranu Aleksandar Hrolenko.

Printscreen Youtube
 

- To može biti vodeći kompleks pored kompleksa S-400, S-350 Vityaz, S-300 i Pancir. A najveća vrednost S-500, s obzirom na njegove protivraketne sposobnosti, jeste to što se može prvo rasporediti za pokrivanje gradova sa populacijom većom od milion stanovnika i najvažnijih vojnih i administrativnih objekata, čime se "raspoređuje kišobran protivraketne odbrane nad našom zemljom" - napisao je Hrolenko 2022. u tekstu za Sputnjikov beloruski sestrinski sajt.

- U okviru državnog programa naoružanja koji traje do 2025. godine, planirana je nabavka pet brigadnih kompleta S-500, koji će biti kombinovani sa odbrambenim raketnim sistemom A-135 koji deluje u centralnoj Rusiji. U budućnosti bi zemaljski S-500 mogao dobiti i brodsku verziju - dodao je posmatrač.

- Prema konceptu "Brzi globalni udar", SAD mogu da ispale do 6.000 krstarećih projektila Tomahavk na metu neprijateljske nacije u jednoj salvi. U slučaju vojnog sukoba sa Rusijom, ovaj koncept je veoma koristan. Iznenadna upotreba krstarećih raketa i ICBM Pentagona i NATO-a protiv teritorije Ruske Federacije bila bi odbijena vazdušnim i protivraketnim odbrambenim sistemima. Istovremeno bi se izvršila odmazda protiv agresora hipersoničnim, krstarećim i interkontinentalnim raketama. Ovde S-500 deluje kao ključna komponenta ruskog štita protivvazdušne odbrane i predstavlja "novi tehnološki prodor na kosmičkim razmerama" - prema Hrolenku.

Strani posmatrači se slažu, a primer je analiza časopisa Military Watch iz 2022. godine, u kojoj se S-500 naziva multiplikatorom snaga za ruske trupe protivvazdušne odbrane, povećavajući njihovu sposobnost da unište i raketne i kosmičke pretnje i vojne avione pete generacije kao što su F-22 i F-35 (koji S-400 takođe može da gađa).

 

 

Knutov kaže da bi Sjedinjene Države mogle da dobiju grubi analog koji ima sposobnosti S-500, samo ako bi njihovi inženjeri umeli da kombinuju, a zatim nadograde, nekoliko svojih postojećih sistema.

- Da bi kompleks funkcionisao podjednako dobro protiv vazdušnih i balističkih ciljeva, Amerikanci bi morali da kombinuju zemaljski kompleks Aegis Ashore sa raketnim sistemom Patriot ili kompleks THAAD sa kompleksom Patriot. Ovo bi bilo skupo, a ne baš efikasno, posebno zato što THAAD radi samo u određenim sektorima. Da bi se promenio sektor gađanja, bilo bi neophodno srušiti i premestiti stanicu u željenom pravcu - rekao je on.

S-500 se, s druge strane, može brzo rasporediti i može se pripremiti za upotrebu za nekoliko minuta, a isto tako brzo se spakovati i brzo napustiti lokaciju kako ne bi bio uočen i pogođen nakon lansiranja projektila. Pored toga, domet gađanja S-500 od 600 kilometara do tri puta je veći od mogućnosti THAAD-a ili Patriot-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike