Selfi ih koštao života: Lazar pao sa tvrđave, Miloš sa litice, a Bojan upao u strujno kolo na krovu vagona!

23.04.2024

08:00

4

Stefan Lj., koga je u padu Lazar Đ, povukao sa sobom, teškog je, ali stabilnog stanja u Kliničkom centru Vojvodine

Selfi ih koštao života: Lazar pao sa tvrđave, Miloš sa litice, a Bojan upao u strujno kolo na krovu vagona!
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Želju da napravi selfi na Petrovaradinskoj tvrđavi, 23. aprila prošle godine oko 5 časova, glavom je platio Lazar Đ. (30) iz Paraćina, dok je njegov prijatelj, koga je povukao sa sobom, Stefan Lj. (30) teško povređen. Ova nesvakidašnja tragedija nije nažalost jedina, koja se zbog selfija dogodila u Srbiji. Na železničkoj stanici u Rumi, takođe je poginuo mladić praveći selfi. Isto se dogodilo i Beograđaninu, koji je stradao dok se fotografisao na litici iznad Drine na planinskom putu od Perućca ka Mitrovcu na Tari.

Lazar Đ. i Stefan Lj., kako je utvrdila istraga, bili su na momačkoj večeri. Lazar je na bedemu tvrđave hteo da fotografiše ili uradi selfi. U tom momentu, izgubio je ravnotežu i mahinalno se uhvatio za svog prijatelja, koji je bio pored njega. Povukao ga je i zajedno su obojica pala sa tvrđave i visine od 25 metara. Tom prilikom, Lazar je preminuo na licu mesta, dok je sa teškim povredama Stefan prevezen u bolnicu.

Stefan Lj. je, kako su rekli u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, primljen na Kliniku za anesteziju i intenzivnu terapiju KCV sa teškim politraumatskim povredama, dominantno kičmenog stuba i grudnog koša. Posle inicijalne dijagnostike i urgentnog zbrinjavanja on je bio teškog, ali stabilnog opšteg stanja.

Novosadska Hitna pomoć je po pozivu policije intervenisala, i, kako su rekli, jedan muškarac je zatečen bez znakova života i pokušana je reanimacija, ali je, uprkos naporima lekara, preminuo.

Bojan A. (20) nastradao je 7. maja 2021. godine, oko 3.30 časovaa, na železničkoj stanici u Rumi kad ga je na vagonu udarila struja napona od oko 25.000 volti, dok je pravio selfi.

Jednog struja ubila, drugi zadobio opekotine

Nastradali mladić je na železničkoj stanici sa drugom I. J. čekao voz za Šabac, koji je trebalo da krene u 3.45 sati.

Nekih 15 minuta pre polaska voza, prema nezvaničnim informacijama, Bojan A. se popeo na teretni vagon na obližnjem koloseku da napravi selfi, a drug I. J. ga je čekao. U trenutku kad je krenuo da silazi, međutim, jaka struja ga je udarila i ubila na mestu.

24sedam/Goran Sivački
Ilustracija

- Pao je sa vagona, imao je užasne opekotine, a drug I. J. je verovao da može da mu pomogne. Polivao ga je vodom, dozivao, ali uzalud. Mladić je do te mere zadobio opekotine da je ubrzo preminuo - rekao je jedan od očevidaca jezive nesreće.

Telo nastradalog Bojana nalazilo se na spojnici vagona. Na njoj je ostala kesica papirnih maramica i flaša u kojoj je bila voda, kojom je I. J. pokušavao da povrati druga, ali mu nažalost pomoći nije bilo.

Pravljenje selfija na vagonu moglo je da košta života i S. S. (19), koji je doživeo strujni udar 21. januara 2019. godine, zbog čega je transportovan iz Valjeva na lečenje u Beograd. On je, dok je pokušavao da napravi selfi, pošto se popeo na vagon na drugom koloseku valjevske železničke stanice, doživeo udar struje napona 25.000 volti i zadobio opekotine koje su mu zahvatile veći deo tela.

Posle prvog zbrinjavanja, S. S. je policiji ispričao da je bio sam na stanici i da se na vagon popeo "bez nekog posebnog razloga", ali je na licu mesta pronađen njegov mobilni telefon, pa su istražitelji pretpostavljali da je pokušao da napravi selfi.

Kobni pad u ponor

Fotografisanje na litici iznad Drine završilo se tragično po Miloša Ristića (27) iz Beograda, koji je 12. oktobra 2018. godine, u popodnevnim časovima, poginuo posle pada u ponor uz strmi put Perućac - Mitrovac na Tari. Čim su prijatelji nesrećnog mladića alarmirali za pomoć, krenuli su vatrogasci, spasioci i rendžeri. Spasa Milošu, nažalost, nije bilo.

Ristićevo telo otkotrljalo se do dna litice obrasle gustim rastinjem i vatrogasci su odlučili da se do njega spuste pomoću užadi s vrha ambisa, pod svetlošću reflektora, jer je već padao mrak.

Profimedia
Ilustracija mesta na kom je poginuo Miloš Ristić

Miloševi prijatelji rekli su im da su ljubitelji oldatjmera iz Beograda i da su posle vožnje zastali da se fotografišu na steni na mestu zvanom Krtice, na samoj ivici ponora. Kad su ustali i krenuli ka vozilima, Ristić je izgubio ravnotežu i survao se unatraške u provaliju. Jedan od njegovih drugova je požrtvovano, ali nepromišljeno počeo da se spušta u ambis u nadi da će mu pomoći, pa zamalo da i on nastrada. Zvao je pomoć sa litice i rekao da uopšte ne zna kako je sišao i kako da se vrati.

Spasioci su celu noć na ivici provalije pokušavali da stignu do stradalog mladića i pomognu mu, a  kad je utvrđeno da ne daje znake života, da podignu njegovo telo.

Vatrogasci žale zbog izgubljenog mladog života i upozoravaju turiste da ne rizikuju glavu zbog selfija.

- Nažalost, bilo je samo pitanje vremena kad će se nesreća dogoditi. Ogroman broj ljudi, potpuno zanemarujući sva pravila bezbednosti, parkira vozila na putu i zastaje kraj ivice ponora da bi napravili selfi s Drinom i Perućcem u pozadini. Žao nam je ovog mladog života i nadamo se da će bar drugi iz ove tragedije izvući pouku - rekao je tada za medije Petar Rakić, komandant vatrogasno-spasilačke jedinice MUP iz Bajine Bašte, koji je rukovodio akcijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike