Pentagon otkrio zašto je poslao moćni raketni sistem Ukrajini: Naveo i mete u Rusiji koje bi trebalo da gađa

26.04.2024

17:13

0

Vašington više ne krije svoje ciljeve

Pentagon otkrio zašto je poslao moćni raketni sistem Ukrajini: Naveo i mete u Rusiji koje bi trebalo da gađa
Copyright Profimedia

Taktički raketni sistemi američke vojske, poznati kao ATACMS, omogućiće ukrajinskim snagama da "efikasnije gađaju rusko poluostrvo Krim“, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na visoke zvaničnike Pentagona.

Vašington je tajno poslao Kijevu neodređeni broj ATACMS-a dugog dometa prošlog meseca, potvrdili su američki zvaničnici ranije ove nedelje, nakon što je nekoliko medija tvrdilo da je Kijev već počeo da koristi oružje protiv ruskih ciljeva daleko iza linija fronta.

"Cilj" snabdevanja Ukrajine projektilima većeg dometa bio je da se izvrši veći pritisak na Krim, "gde je, upravo sada, Rusija imala relativno sigurno utočište", napisao je Njujork tajms u četvrtak, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika odbrane.

SAD su Ukrajini isporučile rakete ATACMS, za koje se veruje da imaju domet do 300 kilometara, u okviru paketa naoružanja vrednog 300 miliona dolara koji je odobrio predsednik Džo Bajden sredinom marta. U sredu je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio isporuku, ali su američki zvaničnici odbili da komentarišu tačnu modifikaciju i domet oružja.

Ujutru 17. aprila ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su njegove snage napale vazdušnu bazu u Džankoju, na Krimu, nakon što su mediji naveli da je Kijev prvi put upotrebio rakete u napadu na aerodrom oko 165 kilometara od linija fronta. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo tu tvrdnju.

Profimedia
 

Ukrajina je prvi put dobila ATACMS srednjeg dometa prošlog septembra. Međutim, ruska vojska je brzo počela da ih obara, osujetivši plan Zelenskog da ošteti ili uništi Krimski most. Ranije ovog meseca, Zelenski je ponovio da on i njegova vlada "zaista žele da unište rusku infrastrukturu“, uključujući Krimski most.

- Mislim da je pravo vreme, a šef je doneo odluku da je pravo vreme da ih obezbedi na osnovu toga gde se borba trenutno odvija - rekao je potpredsednik Združenog generalštaba SAD, Admiral Kristofer Grejdi.

Isporuku raketa dugog dometa Kijevu je "nemoguće opravdati", izjavio je u četvrtak ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov. Taj potez Vašingtona "povećava pretnju bezbednosti Krima, uključujući Sevastopolj, nove ruske regione i druge ruske gradove", dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike