Medvedev reagovao na hapšenje u Poljskoj: Navodni pokušaj atentata na Zelenskog znak je da Zapad hoće da ga se reši

20.04.2024

12:47

0

Sjedinjene Američke Države imaju dugu istoriju uklanjanja saveznika koji postaju prepreka njihovim strateškim ciljevima

Medvedev reagovao na hapšenje u Poljskoj: Navodni pokušaj atentata na Zelenskog znak je da Zapad hoće da ga se reši
Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Vlasti u Poljskoj su u četvrtak saopštile da su uhapsile Poljaka, optužujući ga za "spremnost da deluje za strane obaveštajne agencije protiv Republike Poljske", zbog njegove uloge u navodnoj zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Osumnjičenom, identifikovanom kao Pavel K., za tu optužbu preti kazna do osam godina zatvora.

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev reagovao je na to na društvenim mrežama, nagoveštavajuči da bi zavera mogla biti upozorenje Zapada protiv Zelenskog.

- Atentat na šefa banderovaca u Poljskoj? To je zaista ozbiljno. To je možda prvi dokaz da su ljudi na Zapadu doneli odluku da ga likvidiraju. Strahuj, klovnu - napisao je Medvedev.

Sjedinjene Američke Države imaju dugu istoriju uklanjanja saveznika koji postaju prepreka njihovim strateškim ciljevima, rekao je za Sputnjikov "Kritični čas" Kejleb Mopin, nezavisni novinar i izveštač RT.

- Znamo tokom Vijetnamskog rata, na primer, da je vladu Južnog Vijetnama u suštini očistila CIA. Možete čak da pričate o tome kako je kasnih 1980-ih, u vreme pada Istočnog bloka, SAD podupirale nacionalističke i vojne režime koje je milijarder Džordž Soroš aktivno potkopavao - kazao je on.

Napominjući da su Ferdinand Markos na Filipinima i Augusto Pinoče u Čileu smenjeni u to vreme, Mopin je takođe primetio da je južnokorejski lider Park Čung Hi takođe umro pod misterioznim okolnostima 1979. Međutim, primetio je da "pouzdano znamo da su Sjedinjene Američke Države zaista očistile vladu Južnog Vijetnama".

Profimedia/Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu
 

Kasnije objavljeni poverljivi dokumenti i snimci otkrili su da su bivši američki predsednik Džon F. Kenedi, članovi njegove administracije i CIA podržavali ubistvo južnovijetnamskog lidera Ngo Din Zejma i državni udar 1963. godine.

- Postoji razumevanje da je Zelenski možda malo labav i da on možda zapadnim liderima iza zatvorenih vrata postavlja zahteve koji se ne cene - rekao je Mopin, dodajući da SAD znaju da Zelenski "kupi kajmak" i zarađuje "milijarde dolara" od američke pomoći.

- Zelenski velikim delom učestvuje u ovome zbog Zelenskog. Ne zbog Ukrajine, svakako. I to ne za Zapad i njihovu kampanju protiv Rusije, već za Zelenskog. Možda je otišao predaleko - izjavio je Mopin.

- Pošto je Ukrajina na neki način beznadežna, možda postoji osećaj u SAD da pre nego što se ovo završi momak koji je bio lice svega ovoga, momak koji zna gde su sva tela zakopana, treba da da bude uklonjen - spekuliše Mopin.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike