Rusija više ne prašta: Uvedene sankcije vodećim britanskim zvaničnicima, istoričarima, akademicima -među njima i dobro poznato lice u Srbiji

12.02.2024

15:23

1

Sankcije su uvedene protiv zamenika ministra odbrane Džejmsa Kartlidža, zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost Sare Mekintoš i direktora podmornica Sajmona Askvita

Rusija više ne prašta: Uvedene sankcije vodećim britanskim zvaničnicima, istoričarima, akademicima -među njima i dobro poznato lice u Srbiji
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Copyright Profimedia

Rusija je danas uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da demonizuju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini.

- Prinuđeni smo da konstatujemo da rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne beže od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društvenopolitičke procese u našoj zemlji - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Takozvani trustovi mozgova koji deluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom delovanju Londona prema Rusiji, navelo je Ministarstvo.

Sankcije su uvedene protiv zamenika ministra odbrane Džejmsa Kartlidža, zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost Sare Mekintoš i direktora podmornica Sajmona Askvita.

Sankcionisani su i Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovi Den Hanan i Majkl Eškroft.

Među sankcionisanim akademicima su istoričari Orlando Figes, Norman Dejvis, Timoti Garton Eš, Rob Džonson, Dejvid Abulafia i stručnjaci Roj Allison sa Oksforda, Grejem Robertson sa Univerziteta Severna Karolina, Kalder Valton sa Harvarda i Džejms Šer iz Međunarodnog centra za odbranu i bezbeđenje u Talinu. 

Sankcije očekivane, Velika Britanija najneprijateljskija zemlja prema Rusiji

Sankcije Ruske Federacije britanskim državljanima nisu nimalo iznenađujuće, obzirom na to da se mogu smatrati recipročnim merama. Velika Britanija je od 2014. godine i prisajedinjenja Krima Rusiji konstantno uvodila sankcije ruskim državljanima, a naročito se to intenziviralo nakon početka SVO 2022. godine. 

Britanija vodi izrazito neprijateljsku politiku prema Rusiji i zemlja je koja najviše podstiče Ukrajinu na produžetak ratnog sukoba. Istorija anglosaksonske rusofobije je veoma duga - ona je svoje ekstremne forme poprimila još tokom 19 veka i čuvene Velike igre, odnosno geopolitičkog nadmetanja između Britanske i Ruske  Imperije za ovladavanje teritorijom Centralne Azije, Avganistana, Indije. 

Upravo je britanska elita, odnosno akademici, državnici i gornji sloj društva najrusofobniji sloj društva i antiruska histerija u Ujedinjenom Kraljevstvu je instalirana odozgo ka širim narodnim masama. Može se reći da je ovaj potez Ruske Federacije krajnje logičan i da gađa pravo u metu. A koliko su iz redova britanske elite i države ekstremno antiruski nastrojeni, možda najbolje govori reakcija bivšeg premijera Velike britanije, Borisa Džonsona, na intervju Takera Karlsona sa Vladimirom Putinom

Džonson je toliko bio besan zbog tog intervjua,  da je sipao salve uvreda nazvavši Karlsona izdajnikom novinarstva, a Putina maltene Hitlerom. Očigledno je Britancima iracionalna rusofobija pomutila razum, no od oštrih izjkava bivših lidera još više zabrinjavaju konkretni postupci na terenu i enormno naoružavanje Ukrajine, čime se agonija rata samo dodatno produžava.  

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike