Peskov otkrio zbog čega Zapad i dalje trpi Zelenskog: Ukloniće ga kad ispuni svrhu

07.06.2024

16:37

0

Peskov otkrio zbog čega Zapad i dalje trpi Zelenskog: Ukloniće ga kad ispuni svrhu
Copyright Profimedia/Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu

SAD i njihovi saveznici će tolerisati ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog sve dok ne ispuni svoju svrhu i tada će biti smenjen, rekao je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol predsednika Vladimira Putina dao je intervju za ruski portal "Izvestija" na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF), gde se osvrnuo na nedavne izjave predsednika o verovatnoj sudbini Zelenskog.

- Očigledno je da će biti uklonjen. Očigledno je da će smanjenje starosne dobi za mobilizaciju izazvati sve veći talas negativnosti u ukrajinskom društvu - kazao je Peskov.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Komentari Peskova su pojašnjenje Putinovih izjava od srede, kad je na sastanku sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija istakao da SAD vrše pritisak na Ukrajinu da mobiliše sve mlađe muškarce.

Prema Putinovim rečima, Vašington je već primorao Kijev da smanji starosnu granicu sa 27 na 25 godina, sa namerom da se ona smanji na 23 godine, a zatim na 20 ili čak na 18 godina. 

- Zakon se mora usvojiti i moraju se preduzeti određeni koraci. Sada je jun 2024, a da bi to uradili, osećam, biće potrebno godinu dana. Tolerisaće se do proleća, najmanje do početka sledeće godine. Kada se to završi, oni će reći zbogom - izjavio je Putin.

Profimedia
Vladimir Putin

Ukrajina trenutno gubi oko 50.000 vojnika mesečno i u stanju je da mobiliše samo 30.000 zamena, što je za Kijev nerešivi problem, dodao je Putin.

Zapad već ima "nekoliko kandidata" planiranih za funkciju predsednika Ukrajine, kazao je ruski predsednik nedugo pošto je izjavio da je Zelenski efektivno izveo državni udar produživši svoj predsednički mandat posle 20. maja, kada je on zakonski istekao. 

Zelenski je tvrdio da ukrajinski zakon zabranjuje izbore tokom vanrednog stanja i da zato mora da ostane na funkciji do kraja sukoba sa Rusijom. Ukrajinski ustav, međutim, ne sadrži takve odredbe i zapravo predviđa da šef parlamenta treba da preuzme vlast.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike