Dejvid Kameron otišao korak dalje u rusofobiji: Moramo se ustremiti na svakog Rusa!

15.06.2024

15:59

1

Velika Britanija "lovi" kompanije koje posluju sa Moskvom "širom sveta", rekao je on

Dejvid Kameron otišao korak dalje u rusofobiji: Moramo se ustremiti na svakog Rusa!
Copyright Profimedia

Zapad mora da pokaže Moskvi da "potpuno" stoji iza Ukrajine sankcionisanjem svega ruskog, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

Kameron je govorio na konferenciji za novinare u Londonu kada je vlada britanskog premijera Rišija Sunaka najavila nove sankcije Rusiji.

- Pokazaćemo Putinu da smo u potpunosti iza Ukrajine: lovićemo novac i naftu, zaustavićemo gas, zaustavićemo brodove, učinićemo sve što možemo da zaustavimo rusku ratnu mašinu i pokažemo Putinu ludost njegovih postupaka - rekao je Kameron.

Velika Britanija "lovi" kompanije koje posluju sa Rusijom "širom sveta", rekao je on.

- Sankcionisaćemo kompanije u Kini, u Turskoj, u Kirgistanu, čak i u Izraelu, za koje verujemo da isporučuju materijal dvostruke namene Rusiji - dodao je on.

Profimedia
Dejvid Kameron

Kamerona je posebno brinula takozvana flota tankera u senci koji su isporučivali rusku naftu uprkos "graničnoj ceni" G7 i zapadnom embargu. Velika Britanija je iskoristila svoju dominaciju u globalnoj industriji osiguranja pomorstva da stavi na crnu listu sve ruske brodove, ometajući isporuke svega, od nafte do hrane, ali za to okrivljuje Moskvu. 

Suočene sa ukrajinskim neuspesima na bojnom polju, SAD i Velika Britanija pokrenule su još jedan talas sankcija Rusiji ove nedelje, ciljajući pojedince i kompanije širom sveta koji joj navodno pomažu.

Kameron je bio premijer od 2010. do 2016, ali je podneo ostavku pošto su birači u Velikoj Britaniji iznenađujuće glasali za izlazak iz EU. U vladu se vratio u novembru 2023. kao Sunakov sekretar spoljnih poslova. Britanija je pred opštim izborima u julu, na kojima se očekuje da će vladajući konzervativci izgubiti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike