Zapadni mediji bruje o Putinu posle govora o nuklearnom oružju: Promenili ton, sad ga nazivaju "samouverenim"

08.06.2024

11:21

0

Rsuki predsednik je bio glavna tema posle govora o potencijalnom svetskom sukobu

Zapadni mediji bruje o Putinu posle govora o nuklearnom oružju: Promenili ton, sad ga nazivaju "samouverenim"
Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izašao je na scenu na plenarnoj sednici SPIEF-a 2024. u petak kako bi se osvrnuo na rastuću i diverzifikujuću ekonomiju Rusije, koja se prilagođava novoj realnosti multipolarnog sveta, i uputio upozorenje zapadnim zemljama da ne nastavljaju da raspiruju vatru ukrajinskog sukoba.

Zapadni mediji su naširoko pisali o "samopouzdanju" koje je predsednik Rusije izrazio dok se obraćao na plenarnoj sednici na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Takođe su se usredsredili na komentare ruskog lidera u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja dok Zapad nastavlja da eskalira sukob u Ukrajini.

BBC je o tome pisao pod naslovom "Samouvereni Putin upozorava da je Evropa 'bespomoćna'".

List je citirao njegove komentare usmerene na evropske zemlje koje podržavaju režim u Kijevu i one da Rusija ima "mnogo više taktičkog nuklearnog oružja nego što ima na evropskom kontinentu, čak i ako Sjedinjene Države donesu svoje".

Rojters je izdvojio suštinu Putinove poruke u kojoj se navodi da Rusija ne mora da koristi nuklearno oružje za pobedu u Ukrajini. Ovo je "najjači signal Kremlja do sada" da sukob "neće eskalirati u nuklearni rat", naveo je Rojters.

Profimedia
 

"Njujork tajms" je takođe pomenuo reči "nuklearni rat" u kontekstu da je Putin rekao da kombinovani arsenali Evrope i SAD "neće biti podjednake moći kao ruski u nuklearnoj konfrontaciji".

Publikacija je takođe pisala o Putinovim rečima da scenario za takav "izuzetan slučaj" još nije došao i da "nema takve potrebe".

DPA je takođe pokušala da ublaži strahove, tumačeći Putinove primedbe kao da "Rusija ne razmatra nuklearni sukob sa Zapadom zbog Ukrajine".

Osim toga, citira se komentar da je ruska nuklearna doktrina "živi instrument" koji može da se menja u zavisnosti od okolnosti.

CNBC je bacio fokus na trgovinu i trend dedolarizacije koji je predvodio BRIKS. U njemu se navodi Putinova izjava da je "skoro 40 odsto ruskog trgovinskog prometa sada u rubljama".

Publikacija je ponovila komentare ruskog predsednika da su zapadne sankcije učinile zemlju samodovoljnijom, a njena ekonomija se "očekuje da će ove godine rasti brže od svih naprednih ekonomija".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike