Džonsonova skandalozna kolumna: U mržnji prema Putinu otišao najdalje – uporedio ga sa Hitlerom

10.02.2024

22:01

0

Na to što je Putin rekao da postoje dokazi da je dogovor sa Kijevom bio postignut, ali ga je London blokirao, Džonson optužuje Karlsona

Džonsonova skandalozna kolumna: U mržnji prema Putinu otišao najdalje – uporedio ga sa Hitlerom
Karlson, Džonson i Putin - Copyright Profimedia

Bivši britanski premijer Boris Džonson burno je reagovao na intervju ruskog predsednika Vladimira Putina, navodeći da je Taker Karlson otišao u Kremlj da bude "diktafon diktatoru".

U kolumni za "Mejl" Džonson je optužio Karlsona da je izdajnik novinarstva.

"U svojoj uglađenoj, gadljivoj, opuštenoj sreći što je dobio 'zalogaj', izdao je svoje gledaoce i slušaoce širom sveta. Nije postavljao teška pitanja, nije pitao Putina zašto čak i sada koristi najbrutalnija sredstva modernog ratovanja da sakati i ubija nevine ukrajinske civile", piše Džonson.

Na to što je Putin rekao da postoje dokazi da je dogovor sa Kijevom bio postignut, ali ga je London blokirao, Džonson optužuje Karlsona da nije zaustavio ruskog predsednika kad je to izgovorio.

"Karlson nije osporio smešnu sugestiju da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ubedila Ukrajince da se bore, a ne da se predaju Putinovoj nežnoj milosti u proleće 2022. Kao što će potvrditi svaki član ukrajinske vlade, od Zelenskog pa nadalje, ništa i niko nije mogao da zaustavi te Ukrajince lavljeg srca da se bore a svoju zemlju, i ništa neće", kaže Džonson.Kako navodi, od britanskog poslanika Džordža Haloveja koji je otišao u Bagdad i pozdravio Sadama Huseina do danas nije viđena "takva servilnost tiraninu", kakvu je pokazao Karlson.

Profimedia
 

"Na neki način je nepravedno kriviti Karlsona za njegov grozni učinak. On je bio samo medij, kanal, provodnik kojim je neobrađena kaša Putinove poruke mogla da se razlije tamo gde najviše želi – po plodnom srcu Amerike", kaže Džonson.

 

Džonson u mržnji prema Putinu otišao najdalje – uporedio ga sa Hitlerom

Vidno uzrujani Džonson uporedio je Putina sa Adolfom Hitlerom, potpuno zaboravljajući da je nacizam pobeđen zahvaljujući ruskoj armiji, te da je Moskva poslednje mesto kojem bi mogao da uputi takvo poređenje.

"Baš poput Hitlera, Putin sada brblja o navodnim nepravdama koje trpe govornici njegovog maternjeg jezika. Slušajte Putina kako govori o ruskojezičnom stanovništvu u Donbasu i možete čuti Hitlera kako govori Alzas-Loreni", kaže Džonson.

Kako dodaje, nije slučajno što je Putin započeo intervju pričom o istoriji i Jaroslavom Mudrom i događajima iz 9. veka, jer je, kaže bivši britanski premijer, želeo da ostavi utisak na američke gledaoce i glasače da je u pitanju "zbunjujući evropski problem".

Profimedia
 

"Kao i Hitler, i Putin laže o svojim budućim namerama. On je lagao i o svojoj nameri da izvrši invaziju na Ukrajinu. Rekao je svetu i meni lično da neće da izvrši invaziju na Ukrajinu samo nekoliko nedelja pre nego što je izdao naređenje da tenkovi uđu", kaže Džonson.

Već sledećom rečenicom potvrđuje da je on bio taj koji je kočio dogovor Moskve i Kijeva.

"Zašto bi Putinu sada trebalo verovati da će poštovati bilo kakav mirovni sporazum, čak i kad bi Ukrajinci pristali na to", kaže Džonson.

Posebna poruka za Amerikance

Bivši britanski premijer zapravo se najviše zabrinuo što će Amerikanci napokon moći da čuju istinu izrečenu u intervjuu, zato moli ljude u SAD da "budu u stanju da proniknu kroz šaradu od intervjua".

"Znam koliko je obožavatelja Takera Karlsona među američkim kongresmenima i kažem: setite se Čarlsa Lindberga, setite se Amerikanaca, setite se koliko se američkih zakonodavaca u početku protivilo umešanosti u rat sa Hitlerom. Pa pogrešili su tada, a Karlosonovci danas grdno greše u vezi sa Putinom. Svim onim republikancima koji trenutno blokiraju pomoć Ukrajini, kažem, za ime Boga, zapamtite ko ste", poručuje Džonson.

Kao i svaki huškač na rat, poziva Amerikance da dalje naoružavaju Ukrajinu, navodeći da ulaganjem samo "delića američkog odbrambenog budžeta, možete pomoći tim hrabrim Ukrajincima da preokrenu tok i vrate Putina u njegovu kutiju".

"Ne možete da učinite Ameriku ponovo velikom tako što ćete prodati Ukrajinu i dozvoliti Putinu da koristi nasilje za obnovu sovjetske imperije", kaže Džonson.

Potvrđuje da je namera Amerike da se bore do poslednjeg Ukrajinca, navodeći da će ako naoružaju Ukrajinu pomoći da se evroatlanski prostor obezbedi za jednu generaciju.

"Time se zapravo ne rizikuje nijedan američki vojnik", kaže Džonson i dodaje da mogu da pokažu svetu da će promene granica silom dovesti do katastrofe.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

"Najveća laž od svih je ona kojoj se Putin nadao da će je sprovesti svojim intervjuom, a to je da će ruski lider sigurno pobediti. On nije više nepobediv od Hitlera, u stvari, on će sigurno izgubiti", kaže Džonson.

Kako kaže, koju god ukrajinsku teritoriju da je "privremeno zauzeo", Putin ne može da "osvoji njihov duh"."Nadam se i verujem da će, ako predsednik Tramp ponovo bude izabran", zbuniti svoje kritičare, preokrenuti svoju stranku i završiti posao koji je započeo kada je postao prvi predsednik SAD koji je dao oružje Ukrajincima. Kažem to zato što na kraju svi predsednici SAD znaju da je naša kolektivna bezbednost nedeljiva", kaže bivši britanski premijer.

Tekst završava rečima: "Taker Karslon nam je samo učinio uslugu jer je ponudio alternativu – pobedu Putina, uništenje Ukrajine i ponor većeg dela Evrope još jednom u mrak i strah. To ne može i ne sme da se dogodi."

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike