Bivša zvaničnica Pentagona: Putinov intervju ukazaće Amerikancima na prave uzroke rata u Ukrajini, jedna izjava će odjeknuti

10.02.2024

12:35

0

Intervju Takera Karlsona bacio je svetlo na uzroke sukoba koji „na mnogo načina nije normalan“ s obzirom na duboke istorijske, kulturne i etničke veze Ukrajine sa Rusijom, kaže penzionisana potpukovnica i bivša analitičarka Ministarstva odbrane SAD

Bivša zvaničnica Pentagona: Putinov intervju ukazaće Amerikancima na prave uzroke rata u Ukrajini, jedna izjava će odjeknuti
Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Intervju ruskog predsednika Vladimira Putina pomoći će Amerikancima da shvate kako su spoljne sile koje žele da se sukob u Ukrajini dalje zagreje igrale ulogu u državnom udaru u Kijevu 2014. i današnjem proksi ratu, rekla je za Sputnjik penzionisana potpukovnica američkih vazduhoplovnih snaga Karen Kvjatkovski.

Intervju Takera Karlsona sa Putinom bacio je svetlo na uzroke ukrajinskog sukoba koji „na mnogo načina nije normalan“ s obzirom na duboke istorijske, kulturne i etničke veze Ukrajine sa Rusijom, kaže penzionisana potpukovnica i bivša analitičarka Ministarstva odbrane SAD.

Putinove istorijske opaske jasno su pokazale u kojoj meri se Zapad mešao u ukrajinska pitanja nakon raspada SSSR-a, podsticao nacionalistička osećanja u istočnoevropskoj državi i na kraju podstakao državni udar 2014. koji je bio potpuno nepotreban s obzirom da se legitimno ukrajinsko rukovodstvo u to vreme dogovorilo sa opozicijom i bilo je spremno da održi vanredne izbore.

 

 

Prema Kvjatkovski, ovaj intervju zapravo pomaže da se odagna poruka da američko naoružavanje kijevskog režima i produžavanje ukrajinskog sukoba moraju biti zaustavljeni, jer to uništava istočnoevropsku zemlju.

- Većina javnog mnjenja ovde protivi se slanju novca Kijevu - istakla je bivša analitičarka Pentagona.

- Pošto je izborna godina, a Bajden se kandiduje za reizbor, njegove pristalice u administrativnoj državi veoma se plaše bilo kakvog predstavljanja "gubitka" u Ukrajini. Čuvši direktno od predsednika Putina i kroz njegove brojne prodorne zvučne zapise koji će biti ponovo reprodukovani i diskutovani kasnije za širu publiku pomoći će Amerikancima, ali ne i Bajdenovoj administraciji. To će pomoći diskusiji koja se vodi u SAD, a takođe i u Evropi - smatra ona.

Kvjatkovski je napomenula da će „članovi Kongresa, posebno republikanci, gledati ovo kako bi videli kako će ih to obavestiti o tome kako se odvija ovaj sukob i o čemu se radi”.

Profimedia
 

Putin se tokom intervjua sa Karlsonom dotakao i unutrašnjih pitanja SAD, objašnjavajući „ono što mnogi ljudi ovde znaju, a to je šteta koju nanosimo našem američkom dolaru i našoj sopstvenoj sposobnosti da budemo jaka, zdrava, ekonomski produktivna zemlja“, rekla je Kvjatkovski.

Dublje angažovanje SAD u zastupničkom ratu u Ukrajini rizikuje direktan sukob sa Rusijom. Na pitanje o izgledima za rat NATO-a i Rusije, Putin je rekao: „Ako neko ima želju da pošalje američke trupe koje bi sigurno dovele čovečanstvo na ivicu veoma ozbiljnog globalnog sukoba... Ovaj sukob se odvija hiljadama kilometara daleko od vaše nacionalne teritorije! Zar nemate ništa bolje da radite?"

- To će odjeknuti, pošto Amerikanci ne žele rat - insistirala je bivša analitičarka Pentagona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike