Sedmica u svetu: Rusko-ukrajinske borbe, pometnja na Tviteru i pokušaj atentata na svrgnutog lidera

06.11.2022

20:30

0

Moskva je optužila London da se previše umešao u sukob u Ukrajini, izbilo je još nekoliko protesta zbog poskupljenja, bivši premijer se vratio na čelo Izraela, a seul je bio u žalosti zbog tragedije koja ga je zadesila

Sedmica u svetu: Rusko-ukrajinske borbe, pometnja na Tviteru i pokušaj atentata na svrgnutog lidera
Copyright Profimedia/AP/Alexey Maishev/Sebastian Scheiner

U nedelji za nama (31. oktobra - 6. novembra) na istoku Evrope se nastavilo raketiranje, dok je turbulentno bilo i na Korejskom poluostrvu. Moskva je optužila London da se previše umešao u sukob u Ukrajini, izbilo je još nekoliko protesta zbog poskupljenja, bivši premijer se vratio na čelo Izraela, a Seul je bio u žalosti zbog tragedije koja ga je zadesila.

Rusija i Ukrajina

Borbe na istoku Evrope nastavile su se dok je jedna grupa zvaničnika iz celog sveta pozivala na prekid vatre, a druga se zalagala za nastavak do pobede Ukrajine. Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni kazao je da bi zapadne zemlje trebalo da prestanu da Ukrajinu snabdevaju oružjem ukoliko žele mirno rešenje konflikta između Moskve i Kijeva, Rusija je saopštila da je delimična mobilizacija okončana, a američki kongresmen pozvao je na uništenje Rusije "jer je pravoslavna zemlja sa tradicionalnim vrednostima".

AP Photo/Kostiantyn Liberov
 

Pojavili su se navodi da se američki predsednik Džozef Bajden izvikao na ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog zbog toga što je nezahvalan, odjeknula je vest da su trupe SAD na terenu u Ukrajini, a Poljska je naredila izgradnju privremene barijere na granici s Kalinjingradom.

Nakon što se Rusija povukla iz sporazumao žitu, predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je obnavljanje sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka nemoguće dok se bezbednosni koridor koristi za terorističke napade.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdio je da ruski napadi efikasno smanjuju potencijal ukrajinske vojske, kao i da je Ukrajina spremna da rasporedi nuklearno oružje, bivši ruski predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ponovo je pomenuo nuklearno oružje, nanveši još jedan legitiman razlog da ga Moskva upotrebi, dok je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio poziv Rusije na međunarodnu istragu o tvrdnjama da su Sjedinjene Američke Države koristile laboratorije u Ukrajini za razvoj biološkog oružja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je u sredu da, posle nekoliko dana zastoja, nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine, ali je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Moskva zadržava pravo da se ponovo povuče iz sporazuma o isporuci žita. Kremlj je odgovorio na pitanje da li će se Putin kandidovati na sledećim predsedničkim izborima, Bajden je otkrio koliko dugo će američke trupe ostati u Poljskoj, dok je Erdogan tvrdio da je nemački kancelar Olaf Šolc promenio svoj stav prema Putinu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Nove kritike stigle su iz Mađarske, gde je zvaničnica izjavila da je EU sankcijama protiv Rusije lokalni sukob pretvorila u globalni, republikanska kongresmenka iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin izjavila je da Ukrajina neće više dobiti ni centa kada republikanci pobede na izborima za Kongres, a Putin je potpisao zakon za mobilizaciju kriminalaca.

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu za rusku naftu umesto promenljive stope vezane za indeks cena nafte, beloruski predsednik najavio je da će njegova zemlja sa Rusijom formirati zajedničku grupu satelita, dok je Iran upozorio da je plan SAD da oslabe Rusiju, Kinu i Evropu.

Britanija - u sve se meša

Nakon optužbi Moskve da je bivša premijerka Velike Britanije Liz Tras aktivno učestvovala u sabotaži gasovoda "Severnog toka", London je optužio Rusiju da su njeni agenti hakovali telefon zvaničnice, što je Kremlj oštro demantovao. Eksperti Gasproma ispitali su mesto eksplozije na "Severnom toku", povodom čega se oglasio i Putin, a objavljeni su i snimci napada na Crnomorsku flotu, za koje rusko ministasrto odbrane reklo da su izveli Ukrajinci pod nadzorom britanskih stručnjaka.

AP Photo/Alberto Pezzali
Liz Tras

Osnivač sajtova za skladištenje podataka „Megaaploud“ i „Mega“ Kim Dotkom (Šmic) tvrdio je da postoji mogućnost da je bivša britanska premijerka Liz Tras nakon napada na „Severne tokove“ poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu sa tekstom „Završeno je“,  najnoviji podaci pokazali su da su eksplozije uništile 250 metara gasovoda u Baltičkom moru, a Rusija je na kraju upozorila London za mešanje u sukob, rekavši da je otišao predaleko.

Agonija poskupljenja

Prošle sedmice u nekoliko veropskih gradova građani su izašli na ulice zbog skoka cena namirnica i straha od hladnoće, ove sedmice Nemce je potresla vest o smrti čoveka koji je preminuo od legionarske bolesti, odnosno atipične upale pluća jer se tuširao hladnom vodom u nameri da uštedi struju.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Hiljade radnika protestovale su u četvrtak u Madridu na poziv glavnih sindikata Španije koji zahtevaju veće plate kako bi se nadoknadili viši troškovi života izazvani globalnom inflacijom, a na ulice su izašli i Kanađani, gde je 55.000 prosvetnih radnika stupilo u štrajk u najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji Ontario nakon što nije uspeo da postigne dogovor sa pokrajinskom vladom za bolje plate i više osoblja u školama.

Atentat na svrgnutog lidera

Bivši premijer Pakistana Imran Kan upucan je u obe noge tokom skupa u Vazirabadu, a ubrzo zatim pojavio se i snimak napadača, kao i video koji je nastao dok su Kana iznosili iz mase. Sutradan je objavljen snimak osumnjičenog za napad koji je priznao da je pokušao da ubije bivšeg premijera, čije su pristalice organizovale masovne proteste. Dobar znak da se Imran Kan oporavlja posle pokušaja atentata bilo je njegovo obraćanje iz bolnice tokom kog je opisao napad iz svog ugla, a ko je on i kako se zamerio Americi možete pročitati u njegovoj biografiji.

Profimedia
Imran Kan

Vratio se Bibi

Nenadano je ime bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua počelo da odzvanja svetom nakon što su početkom sedmice objavljeni preliminarni rezultati izbora koji su pokazali da je on sa svojom strankom Likud osvojio dovoljno glasova da bi mogao da se vrati na vlast. U četvrtak je to bilo i zvanično, a šta to znači za Izrael i kako su ovi izbori drugačiji od ostalih možete pročitati OVDE.

Međuizbori u SAD

Međuizbori u Americi, koji se održavaju na sredini predsedničkog mandata (u utorak, 8. novembra), približili su se, a Demokratskoj stranci nimalo ne pomaže zbunjeni lider SAD Džozef Bajden, koji je ponovo izjavio da mu je sin stradao u Iraku, kao i da će svojim pištoljem odbiti recesiju.

AP Photo/Susan Walsh
Džo Bajden

Da stvar bude nepovoljnija za vladajuću partiju, pojavila se i vest da su pomoćnici nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa počeli pripreme za njegovu predsedničku kampanju 2024. godine, a Bajden je brže-bolje pohrlio da se obrati javnosti, rekavši da je "demokratija u Americi ugoržena" i da je za to kriv njegov prethodnik, koji je u petak najavio da će ponovo pokušati da se izbori za mesto predsednika.

Ankete su pokazale da veliki broj Amerikanaca očekuje da će republikanci impičovati Bajdena ukoliko dobiju većinu u Kongresu, a američki lider se uplašio i Tvitera nakon što ga je preuzeo Ilon Mask.

Severna Koreja

Severna Koreja osudila je Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju nakon što su dva saveznika pokrenula masivnu zajedničku vojnu vežbu, sugerišući da su vazdušne vežbe priprema za nuklearni napad na DNRK, istovremeno obećavajući da će preduzeti "sve neophodne mere" da se odbrani. Severna i Južna Koreja su prvi put ispalile rakete koje su sletele u vode u blizini obala jedne druge, a ispaljivanjem više balistićkih projektila i raketu Severna Koreja je aktivirala sirene upozorenja u delovima centralnog i severnog Japana.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Južna Koreja saopštila je u petak da je Severna Koreja tokom noći ispalila oko 80 artiljerijskih projektila u pomorsku pograničnu zonu i da je podigla svoje borbene avione nakon što je otkrila skoro 180 severnokorejskih ratnih aviona blizu zajedničke granice,

a zašto se SAD plaše da priznaju da je Severna Koreja nuklearna sila možete pročitati u našoj analizi.

Pometnja na Tviteru

Nakon što je Ilon Mask postao novi vlasnik kompanije "Tviter", pojavile su se spekulacije da razmišlja da korisnicima koji imaju takozvanu plavu kvačicu ovu uslugu naplaćuje 20 dolara mesečno, odnosno 240 dolara godišnje, ali se kasnije i on oglasio i otkrio koliko će cena biti veća u odnosu na dosadašnju.

AP Foto/Ringo H.W. Chiu, Archivo
Ilon Mask

Milijarder se oglasio povodom spekulacija da će se Donald Tramp vratiti na platformu, da bi zatim najavio veliki broj otkaza u Tviteru, što je u petak počelo da se ostvaruje, zaposleni su najavili tužbu protiv kompanije zbog kršenja zakona o radu, a kako je Mask proširio svoju imperiju radeći za državu, CIA i Pentagon možete pročitati u našoj analizi.

Stampedo

U Južnoj Koreji otkazana su dešavanja, kao što su jesenji festivali i pop koncerti, i odložena društvena okupljanja, nakon što je u Seulu u stampedu poginulo najmanje 154 ljudi, dok su skrhani roditelji poginule dece ispričali svoje potresne priče medijima. Južnokorejska policija priznala je da je odgovorna za pogibiju ljudi jer je ignorisala upozorenja, a potresne slike iz Seula obišle su svet.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike