Trupe SAD su na terenu u Ukrajini: Američki mediji objavili tvrdnje zvaničnika Pentagona, opravdanje će razbesneti Rusiju

01.11.2022

18:18

0

I posle upozorenja Kremlja Vašington istrajava u svojim provokacijama

Trupe SAD su na terenu u Ukrajini: Američki mediji objavili tvrdnje zvaničnika Pentagona, opravdanje će razbesneti Rusiju
Američki vojnici/Ilustracija - Copyright AP Photo/Nathan Posner

Američke trupe su sada na terenu u Ukrajini, gde nadgledaju isporuke naoružanja NATO toj zemlji, rekao je anonimni zvaničnik Pentagona za nekoliko američkih medija u ponedeljak. Nejasno je koliko je vojnika uključeno u operaciju, niti gde se oni nalaze.

Obraćajući se novinarima Asošijejted presa, En-Bi-Si njuza i drugim medeijima, zvaničnik je rekao da kontingent trupa predvodi brigadni general Garik Harmon, američki ataše za odbranu u Kijevu.

- Bilo je nekoliko ovih inspekcija - kazao je zvaničnik novinarima, ne otkrivajući gde su te informacije obavljene. On je dodao da se provere ne dešavaju "blizu linija fronta", već tamo gde to dozvoljavaju bezbednosni uslovi.

SAD su pregledale svoje pošiljke oružja Ukrajini pre nego što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u februaru, ali su povukle svoje osoblje iz zemlje nekoliko dana pre nego što je počela. Nejasno je koliko se vojnika vratilo ili kada su provere ponovo počele.

Zvaničnik Pentagona samo je istakao da je u pitanju „mali“ broj vojnika.

Američki Stejt department je prošle nedelje saopštio da će imenovati „osoblje koje će pomoći vladi Ukrajine u rukovanju... američkom bezbednosnom pomoći“, iako nije pominjano da će to osoblje biti povučeno iz redova vojske.

AP Photo/Brennan Linsley, File
 

Plan je objavljen nakon što su mediji, pozivajući se na američke obaveštajne agencije, tvrdili da Vašington ne može da uđe u trag oružju koje šalje Ukrajini. Jedan obaveštajni izvor rekao je za Si-En-En u aprilu da ovo oružje nestaje „u veliku crnu rupu“ kada uđe u zemlju.

Anonimni zvaničnik Pentagona kazao je novinarima da je Kijev bio „transparentan“ i da je do sada sarađivao sa inspektorima.

Dok su se Amerikanci borili i umirali u Ukrajini svojom voljom, saopštenje od ponedeljka predstavlja prvi put od februara da je Vašington priznao prisustvo uniformisanih trupa u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je SAD i njihove saveznike iz NATO da se ne mešaju u sukob, a čak je i pre saopštenja izjavio da Kremlj smatra da se u Ukrajini bori protiv „čitave zapadne vojne mašinerije“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike