Kremlj demantuje: Ruski agenti nisu hakovali mobilni Liz Tras

31.10.2022

12:23

0

Vlada Velike Britanije saopštila je da njeni zvaničnici imaju snažnu zaštitu od sajber-napada

Kremlj demantuje: Ruski agenti nisu hakovali mobilni Liz Tras
Liz Tras - Copyright Daniel Leal/Pool Photo via AP

Kremlj je danas demantovao izveštaje britanskih medija koji su objavili da su ruski agenti hakovali mobilni telefon doskorašnje britanske premijerke Liz Tras.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, na pitanje o toj tvrdnji, rekao je da u britanskim medijima ima malo toga što se može shvatiti ozbiljno.

Dejli mejl je objavio u subotu da su navodno ruski agenti dobili pristup mobilnom telefonu Liz Tras, dok je obavljala funkciju ministarke inostranih poslova.

Vlada Velike Britanije saopštila je da njeni zvaničnici imaju snažnu zaštitu od sajber-napada.

Kako se navodi u izveštaju, kršenje bezbednosti držao je u tajnosti tadašnji premijer Boris Džonson i sekretar kabineta.

Navodno, hakeri su dobili pristup osetljivim informacijama, uključujući razgovore o ukrajinskom ratu sa stranim zvaničnicima, kao i privatne razgovore između bivše šefice diplomatije i političkog saveznika, bivšeg šefa trezora Kvasija Kvartenga.

Portparol britanske vlade odbio je da komentariše način na koji funkcioniše bezbednosni sistem, ali je rekao da postoje "snažni sistemi za zaštitu od sajber pretnji", uključujući redovne bezbednosne brifinge za ministre.

Opozicione stranke zahtevale su nezavisnu istragu hakovanja i curenja informacija koje su dospele u novine.

- Da li je Rusija hakovala telefon Liz Tras, da li je došlo do cenzure vesti i ako jeste zašto? - upitala je portparolka spoljnih poslova Liberalnih demokrata Lajla Moran i dodala da bi, ukoliko se utvrdi da su ove informacije skrivene od javnosti da bi se zaštitila kandidatura Liz Tras, to bilo neoprostivo.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike