Misterija nestanka Emanuele Orlandi: Devojka nestala pre 40 godina, a svi tragovi vode do Vatikana i pape! (VIDEO)

31.10.2022

08:17

0

Autor: N. Pavlović

Vatikan godinama krije najprljavije tajne

Misterija nestanka Emanuele Orlandi: Devojka nestala pre 40 godina, a svi tragovi vode do Vatikana i pape! (VIDEO)
Emanuela Orlandi1 - Copyright Profimedia

Nestanak 15-godišnje Emanuele Orlandi, ćerke radnika Vatikana, još od 1983. zaokuplja italijansku, ali i svetsku javnost.

Koliko god da su se nizale teorije o tome ko bi mogao da stoji iza njene otmice - bilo da je to italijanska ili ruska mafija, turski teroristi ili KGB - svi putevi vode do Vatikana, a upravo o tome se radi u najnovijem Netfliksovom dokumentarcu "Devojka iz Vatikana: Nestanak Emanuele Orlandi" (Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi).

Slučaj je star skoro 40 godina i do dana današnjeg se nije otkrilo šta se tačno dogodilo tinejdžerki koja je nestala nadomak muzičke škole koju je pohađala.

Kada je prijavljen njen nestanak 22. juna 1983. godine, odmah je u oko zapala činjenica da to nije obična tinejdžerka već devojka koja živi sa porodicom unutar zidina Vatikana.

Sumnja se da ju je seksualno zlostavljao "neko blizak papi", a u to vreme poglavar Vatikana je bio papa Jovan Pavle II.

AP Photo
Emanuela je nestala 1983.

Porodica Orlandi je živela u Vatikanu u stanu koji je plaćala Crkva, a služili su sedmorici poglavara Rimokatoličke crkve.

Emanuela je svirala flautu i pevala u horu, a tog kobnog dana je trebalo da se nađe sa jednom od sestara nakon časa, međutim, nije se pojavila. Nestanak je prijavljen, ali od nje nije bilo ni traga ni glasa. Porodica je potom objavila vest o tome u novinama, tražeći pomoć, a po Rimu su lepili plakate sa Emanuelinom slikom. Ime Emanuele Orlandi se proširilo Italijom.

Orlandijevi su potom počeli da primaju bezbroj telefonskih poziva, ali je samo jedan privukao pažnju. U pitanju je bio izvesni "El Amerikano", muškarac koji je govorio italijanski sa očiglednim američkim naglaskom. Napomenuo je da njegova grupa drži devojku i da je ona živa, a u bizarnom sledu događaja tražio je da se oslobodi Mehmet Ali Agdža - čovek koji je dve godine ranije pokušao da ubije papu.

Tako se Emanuelino ime proširilo celim svetom, međutim, iako su mnogi insistirali da se radi o međunarodnom terorizmu, toliko je bilo pokazatelja da to jednostavno nije slučaj.

Emanuelin brat Pjetro posvetio je ceo svoj život otkrivanju istine. Kako je rekao jednom prilikom, elita Vatikana jedina zna šta se dogodilo njegovoj sestri.

Profimedia
Papa Jovan Pavle II je posetio porodicu Orlandi, ali nije učinio ništa
Pranje novca i mafija

U godinama koje su sledile, a to se lepo objašnjava i u pomenutom dokumentarcu, u čitavu priču je umešana italijanska kriminalna organizacija "Banda de Maljijana" koja je pomagala Vatikanu da pere novac. Naime, Vatikan je sa najmanje 200 miliona dolara finansirao Solidarnost, poljski sindikat osnovan 1980. u Gdanjsku, ali pošto nije mogao direktno da im isporučuje novac da se ne bi pričalo kako Crkva finansira političke pokrete, umesto da pomaže narodu, da gradi bolnice i slično, to su radili preko posredničkih banaka. Nakon što je "opran", novac se potom vraćao u Vatikansku banku.

Glavni čovek za to je bio Roberto Kalvi, koga su zvali "božji bankar", zbog svojih bliskih veza sa Vatikanom. Konkretno, usko je sarađivao sa kardinalom Polom Marcinkusom. Kada su vlasti zbog raznoraznih malverzacija počele da stežu obruč oko njega, nestao je. Pronađen je mrtav u Londonu 1982. godine, obešen ispod jednog mosta, dok su mu u džepovima bili ogromni svežnji novčanica u nekoliko svetskih valuta. Osim toga, i pet cigli mu je bilo u džepovima. Iako je sve ličilo na samoubistvo, forenzičari su u naknadnim analizama utvrdili da nikako nije mogao sam sebi da nanese određene povrede i da je ubistvo, između ostalog, trebalo da pošalje jasnu poruku.

Jedna od glavnih teorija kaže da se mafija pobunila kada je prestala da dobija svoj deo novca.

- Sve zločine koji su povezani sa "slučajem Orlandi" počinili su isti ljudi - mafija, uz istu metu - Vatikan, uz istu poruku - vratite nam naš novac - rekao je novinar Andrea Purgatori, koji je čitavu karijeru posvetio istražujući ovu priču. 

Godine 2005, televizija Rai je u anonimnom pozivu dobila informaciju da bi trebalo da istraži ko je sahranjen u Crkvi Svetog Apolinera, ukoliko žele da razjasne Emanuelin slučaj. Ispostavilo se da je u vatikanskoj crkvi, koja se nalazi nedaleko od muzičke škole gde je devojka poslednji put viđena, sahranjen Enriko de Pedis, nekadašnji vođa Bande de Maljijana.

Italijanska javnost je tada saznala da je okoreli kriminalac sahranjen na mestu obično namenjenom kardinalima, papama ili hrišćanskim mučenicima. Pretpostavlja se da je morao Vatikanu da ponudi ogromnu svotu novca kako bi tu bio sahranjen, ili mu se Crkva iz nekog razloga odužila. Pedisovi ostaci su uklonjeni odatle 2012. godine.

Pedisova nekadašnja devojka Sabrina, godinama nakon Emanuelinog nestanka, otkrila je policiji da je devojka držana zaključana u sobi, u kući njenih roditelja izvan Rima. Kako je navela, lično ju je odvezla do Vatikana i predala jednom sveštenom licu. To je dalje potvrdilo sumnje da svi putevi zaista vode do Vatikana i da je devojka možda bila seksualno zlostavljana.

Šokantno priznanje

Netfliksov dokumentarac prvi put, pričama o otmici, mafiji koja ucenjuje Crkvu i međunarodnom terorizmu, detaljnije dodaje i saznanja o zlostavljanju, i to unutar Vatikana.

U filmu se pojavljuje žena koja se nekada družila sa Emanuelom. Kako je navela, Emanuela joj se, nekoliko dana pre nego što je nestala, požalila da ju je seksualno zlostavljao "neko blizak papi".

AP Photo/Andrew Medichini
Pjetro Orlando je ceo život posvetio potrazi za svojom sestrom

Znajući da tinejdžerka nosi ovu tajnu sa sobom, mafija ju je kidnapovala kako bi ucenila Vatikan da joj što pre vrati novac koji mu je pozajmila za tajno finansiranje Solidarnosti.

Prijateljica je rekla da joj je Emanuela, nedelju dana pre nestanka, otkrila da mora da joj se poveri.

Emanuela je ispričala da ju je, dok je šetala Vatikanom, uznemiravala osoba veoma bliska papi.

Na pitanje autora dokumentarca da li je uznemiravanje bilo seksualno, prijateljica je odgovorila potvrdno.

- Emanuela je bila uplašena i bilo ju je sramota - rekla je žena koja do sada nije otkrila te informacije.

Jezive papine reči

Porodica Orlandi je 2019. dobila mali tračak nade da bi Emanuelini ostaci mogli da se nalaze u grobnici na tevtonskom groblju nadomak bazilike Svetog Petra u Vatikanu. Policija je pronašla dva seta kostiju, ali je utvrđeno da ne pripadaju Emanueli.

Nakon što je na mesto poglavara Rimokatoličke crkve stupio papa Franja, porodica se ponadala da će on pomoći da se slučaj privede kraju, ali on je kratko Pjetru poručio: "Emanuela je u raju."

- Podišla me je jeza kada je papa rekao da je Emanuela mrtva. Ne znamo da li je živa ili mrtva, jer nikada nismo imali dokaza, ali da poglavar crkve kaže tako nešto, znači da je znao nešto što mi nismo - rekao je brat nestale devojke.

- Plašila sam se. To je užasan svet - poručila je.

Novinar Purgatori je uveren da je mafija znala kakvim se prljavim aktivnostima Crkva bavi i često je to koristila za ucene, a time je Emanuela postala žrtveno jagnje.

- Vatikan nije učinio ništa da je spase zato što nije želeo da se njihove tajne otkriju - rekao je.

Istraživački novinar Emilijano Fitipaldi je rekao da je u pitanju bio novac, mafija bi kidnapovala kardinala.

- Jedino objašnjenje je da je devojka znala veliku tajnu koja bi za Vatikan stvorila ogroman skandal - rekao je.

Porodica veruje da Vatikan zna tačno šta se dogodilo tinejdžerki, kako je umrla i gde je sahranjena.

Iako su ključne figure, uključujući papu Jovana Pavla II, već preminule, krajnje je vreme da Vatikan otkrije istinu, smatra advokatica porodice Orlandi Laura Sgro.

Emanuelin brat Pjetro je naglasio da nikada neće prestati da je traže.

Da li ćemo ikada saznati šta se dogodilo devojci iz Vatikana? Verovatno ne, ali kao što je rekao Pjetro Orlandi - jedino što znamo zasigurno jeste da Vatikan zna istinu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike