Šojgu upozorio na naredne korake neprijatelja: Ukrajina je spremna da rasporedi nuklearno oružje, Zapad ignoriše pretnje Kijeva

02.11.2022

12:24

0

Prema rečima ruskog ministra odbrane, Vašington nastoji da iskoristi trenutnu situaciju „da zadrži globalno liderstvo i maksimalno oslabi druge zemlje, uključujući i svoje saveznike u Evropi“

Šojgu upozorio na naredne korake neprijatelja: Ukrajina je spremna da rasporedi nuklearno oružje, Zapad ignoriše pretnje Kijeva
Sergej Šojgu - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da su Moskvi poznati pokušaji Kijeva da stvori prljavu nuklearnu bombu, kao i da su upućeni u to da je Ukrajina spremna da na svojoj teritoriji rasporedi nuklearno oružje NATO.

Šojgu je na sastanku zajedničke komisije ruskog i beloruskog ministarstva odbrane rekao da „SAD i evropske zemlje demonstrativno ignorišu nuklearne ucene ukrajinskih vlasti, na primer, provokacije usmerene protiv nuklearke Zaporožje“, koja je pod ruskom kontrolom.

On je istakao i da je Zapad zainteresovan da uništi rusku ekonomiju i njen vojni potencijal.

- Glavni cilj destruktivnih napora kolektivnog Zapada je, naravno, Rusija. Uništenje njene ekonomije, vojnog potencijala, lišavanje mogućnosti da vodi nezavisnu spoljnu politiku - rekao je Šojgu na sastanku zajedničke komisije ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.

Prema rečima ruskog ministra odbrane, Vašington nastoji da iskoristi trenutnu situaciju „da zadrži globalno liderstvo i maksimalno oslabi druge zemlje, uključujući i svoje saveznike u Evropi“.

- NATO je povećao broj vojnika raspoređenih u istočnoj i centralnoj Evropi za 2,5 puta - na preko 30.000 - naveo je ruski ministar odbrane, napominjući da zapadne zemlje podstiču eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Profimedia
Sergej Šojgu

- Ukrajinske Oružane snage stalno se snabdevaju savremenim oružjem i municijom. NATO im daje obaveštajne informacije, direktno im ukazuje na ciljeve, šalje im svoje vojne savetnike, prebacuju se strani plaćenici u Oružane snage Ukrajine, dok se protiv nas vodi informativni i sankcioni rat - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „kijevski režim pribegava zabranjenim metodama borbe, uključujući terorističke napade, naručena ubistva, granatiranje civila teškim oružjem, koriste ih kao živi štit“.

- Ali zapadne zemlje se trude da sve to ne primećuju. Štaviše, ohrabruju eskalaciju sukoba u Ukrajini - zaključio je ruski ministar odbrane, dodajući da Rusija i Belorusija sprovode zajedničko vojno planiranje i da stavljaju naglasak na jačanje borbenih sposobnosti trupa na zajedničkim vojnim vežbama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike