Volodin objašnjava: Sporazum o žitu je nemoguć sve dok se koridori koriste za terorističke napade

01.11.2022

10:03

0

Moskvin odgovor na napad dronovima na Krimu

Volodin objašnjava: Sporazum o žitu je nemoguć sve dok se koridori koriste za terorističke napade
Vjačeslav Volodin - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin, File

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je danas da je obnavljanje sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka nemoguće, dok se, kako je rekao, bezbednosni koridor koristi za terorističke napade.

- Korišćenje bezbednosnog koridora za terorističke napade na brodove Crnomorske flote je neprihvatljivo. Ne može biti sporazuma o izvozu žita pod tim uslovima - naveo je Volodin.

Rusija je u subotu saopštila da suspenduje učešće u sporazumu o izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon, kako Moskva tvrdi, terorističkog napada Ukrajine na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja.

AP Photo/Khalil Hamra, File
 

Volodin je na Telegramu napisao da je Rusija ukrajinskoj strani pružila mogućnost da izvozi žito, koje je trebalo da ide u zemlje Afrike i Azije kojima je najpotrebnije.

Ponovio je tvrdnju Moskve da je samo 3-4 odsto izvezenog žita otišlo u te zemlje, a da je najveći deo izvezen u bogate države Evropske unije.

Volodin je ocenio da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski svojim postupcima poništio sve sporazume postignute uz učešće Turske i UN.

Poljanski: Zapad nije negirao umešanost u napad na Sevastopolj

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Poljanski, saopštio je da zapadne zemlje, tokom jučerašnjeg sastanka Saveta bezbednosti UN, nisu direktno negirale svoju umešanost u napad na Sevastopolj.

- Naveli smo činjenice, na osnovu informacija ruskog Ministarstva odbrane, ističući da je Rusija prinuđena da suspenduje svoje učešće u dogovoru o žitu. Nismo čuli direktno poricanje i dokaze da Ukrajinci nisu izveli napade uz pomoć svojih zapadnih rukovodilaca - napisao je na Telegramu.

Naveo je da su zapadne delegacije okrivile Rusiju "za opštu situaciju" i za potencijalnu globalnu glad, zbog odluke Moskve da suspenzuje učesće u Crnomorskoj inicijativi za žito.

Poljanski ističe da su zemlje u razvoju zvučale oprezno, pokazujući svoj interes da dogovor oko Inicijative uspe.

Rusija je u subotu saopštila da suspenduje učešće u Inicijativi nakon napada dronovima u Sevastopolju.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike