Nemca ubila štednja? Njegova supruga otkrila kako je dobio smrtonosnu bolest odlaskom pod tuš u toku energetske krize

01.11.2022

21:23

0

Dijagnostikovana mu je upala pluća i utvrđeno je da ima legionarsku bolest

Nemca ubila štednja? Njegova supruga otkrila kako je dobio smrtonosnu bolest odlaskom pod tuš u toku energetske krize
Tuširanje - Copyright Profimedia

Muškarac (63) u Nemačkoj preminuo je 5. oktobra od legionarske bolesti, odnosno atipične upale pluća, a njegova supruga Andrea G. odlučila je da skrene pažnju drugima i objasni kakve mogu biti posledice ako se štedi energija na pogrešnim mestima.

Andrea G. živi u Heilbronu, u kući sa starim cevima. Tri nedelje pre kobnog 5. oktobra, iznenada se ugasio plinski protočni bojler, o kom se brinuo njen svekar jer je nekada radio s plinom. Otprilike nedelju dana kasnije, njen suprug je rekao da se ne oseća dobro, ali da ne može da objasni zašto se tako oseća, navodi Fenix magazin.

- Temperatura vode bila je postavljena na "eko" režim, a to je možda bilo prenisko. Dobio je visoku temperaturu i bilo mu je sve gore  - opisala je Andrea, koja je svog supruga odvela kućnom lekaru koji ih je potom poslao u bolnicu.

Dijagnostikovana mu je upala pluća i utvrđeno je da ima legionarsku bolest. Reč je o netipičnom obliku upale pluća koji se može manifestovati kroz kašalj, drhtavicu glavobolju, teško kretanje i visoku temperaturu. Moguća su i stanja bunila, odnosno dezorijentisanosti.

- Lekari su mi brzo rekli da moram da računam na sve. Moj suprug je 5. oktobra preminuo od posledica "legionele" i trovanja krvi i od prestanka rada više organa - istakla je i dodala kako je "čak i glavni lekar bio jako šokiran koliko brzo se tako nešto može dogoditi". Opasna bakterija u telo njenog supruga verovatno dospela pod tušem.

- Bakterije legionele su otkrivene na ulazu creva. Zdravstvena služba je utvrdila srednji nivo kontaminacije i to je bilo dovoljno za zarazu mog supruga - rekla je udovica koja se nije zarazila. 

- Štednja može biti smrtonosna - ustanovila je nakon strašnih posledica pogrešnih mera štednje energije. Naime, u trenutnoj energetskoj krizi, potrošači smanjuju temperature tople vode u kući. 

- Idealno bi bilo da temperatura vode uvek bude 60 Celzijusovih stepni. Temperature između 25 i 45 stepeni Celzijusa stvaraju idealne uslove za razvoj bakterije legionele - upozorio je lekar i dodao da bakterije čak umiru iznad 60 stepeni Celzijusa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike