Unakrsna paljba! Južna Koreja sa tri projektila odgovorila na rakete Severne Koreje!

02.11.2022

10:12

0

Tenzije brzim tempom dostižu vrhunac

Unakrsna paljba! Južna Koreja sa tri projektila odgovorila na rakete Severne Koreje!
Raketni test Severne Koreje - Copyright Profimedia

Severna i Južna Koreja su prvi put ispalile rakete koje su sletele u vode u blizini obala jedne druge.

Seul je uzvratio u sredu tri sata nakon što je Pjongjang lansirao projektil koji je pao na manje od 60 kilometara od južnog grada Sokčo.

Vojska Južne Koreje rekla je da je ovo "neprihvatljivo" narušavanje njene teritorije.

Kao odgovor ispalila je tri projektila vazduh-zemlja, za koje su zvaničnici rekli da su sletele na sličnu udaljenost pored severne granične linije (NLL).

Linija razgraničenja označava grubu sredinu u moru između Severne i Južne Koreje, koju Sever nikada nije prihvatio.

Severna Koreja je u utorak upozorila da će Južna Koreja i SAD platiti "najstrašniju cenu u istoriji" ako nastave zajedničke vojne vežbe, koje se smatraju prikrivenom pretnjom upotrebom nuklearnog oružja.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Očekuje se da će Severna Koreja ubrzo nakon petogodišnje pauze nastaviti testiranje nuklearnog oružja, a američki i južnokorejski obaveštajci kažu da je Pjongjang završio sve neophodne pripreme.

Lansiranja projektila sa Juga usledilo je tokom perioda nacionalne žalosti u Južnoj Koreji, nakon gužve u Seulu tokom vikenda u kojoj je poginulo više od 150 ljudi.

Severna Koreja je u sredu ispalila najmanje 10 projektila u istočnom i zapadnom pravcu, kažu južnokorejski zvaničnici.

Najmanje jedna od severnokorejskih raketa, lansirana pre 9.00 u sredu, pala je oko 26 kilometara južno od granice, 57 kilometara istočno od Sokčoa i 167 kilometara severozapadno od ostrva Uleung.

To je izazvalo sirene za vazdušni napad na Uleung, gde je stanovnicima rečeno da se evakuišu u podzemna skloništa.

Na lansiranje su odmah reagovale južnokorejske i japanske vlasti koje su brzo osudile eskalaciju iz Pjongjanga.

Profimedia
 

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol nazvao je to „efikasnom teritorijalnom invazijom“, iako je projektil pao izvan južnokorejskih teritorijalnih voda, i obećao „brz i čvrst odgovor“.

Prema međunarodnom pravu, zemlje mogu uspostaviti teritorijalno pravo samo na 12 nautičkih milja mora koje se graniče sa njihovom kopnom.

Otprilike tri sata kasnije Južna Koreja je ispalila tri precizne rakete vazduh-zemlja iz ratnih aviona u vode u blizini istočne obale Severne Koreje.

Ova ispaljivanja predstavljaju značajnu eskalaciju neprijateljstava širom poluostrva ove godine, tokom koje je već lansirano više od 50 projektila iz Severne Koreje - uključujući i jednu balističku raketu koja je prošla iznad Japana.

U ponedeljak je američka podmornica na nuklearni pogon stigla do obale Južne Koreje u okviru zajedničkih američko-južnokorejskih vežbi, koje su počele u avgustu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike